Op 19-1-2015 is de koppeling van mijn Seat Ibiza onder garantie vervangen. Na maanden blijkt het geen garantie te zijn en volgt alsnog een factuur. Ik wil die niet betalen want er is m.i. sprake van een fabricagefout.

Vraag gesteld door Peter N op 07 juli 2015

Er was een popnagel van de bekleding van de koppelingsplaat stuk gegaan. Km-stand was 49.635. Er is een verlengde fabrieksgarantie van kracht. Maar de kopppeling is daarvan uitgesloten. Dit was bij de reparerende dealer ook niet bekend. Seat Klantenservice vindt een koppeling een slijtageonderdeel wat buiten de garantie valt. Bij de reparatie sprak de dealer, na het horen van de klacht (de koppeling stopte er van het ene moment op het ander, mee), direct over garantie "tenzij bij demontage blijkt dat er sprake is van slijtage". Dat was niet zo en ik kreeg de auto gerepareerd mee. De factuur is voor 50% van het arbeidsloon want "u heeft nu toch weer een nieuwe koppleing. Er is 100% coulance voor de onderdelen. Ïs het reëel dat ik deze factuur weiger te betalen? Arbeid is alleen verricht omdat het onderdeel ondeugdelijk was. Geen kapotte ponagel, geen arbeid, geen factuur.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Begin dut jaar is de koppeling van uw Seat Ibiza onder garantie vervangen. Oorzaak van het defect bleek een gebrekkige popnagel van de bekleding van de koppelingsplaat. Maanden later heeft de dealer alsnog een factuur gestuurd voor een gedeelte van het arbeidsloon. U vraagt zich af of het reëel is, wanneer u de factuur weigert te voldoen.

Een koppeling is een onderdeel die inderdaad aan slijtage onderhevig is. Hier handelt het echter om een gebrek in de koppeling, zinde een gebrekkige popnagel, derhalve zou de reparatie in het desbetreffende geval onder garantie vervangen moeten worden.

Indien de reparatie niet onder fabrieks- of Bovag garantie zou vallen, maar onder de wettelijke garantie (conformiteit), dan zou het wellicht wel redelijk zijn, wanneer u om betaling van een gedeelte van de reparatiekosten zou worden gevraagd, dit op grond van 'ongerechtvaardigde verrijking`('nieuw voor oud').