kan ik de aankoop van een auto annuleren

Vraag gesteld door spost op 29 december 2016

Gisteren heb ik een tweedehands auto gekocht zonder garantie en apk, nu blijkt de auto niet in orde en bij nader onderzoek gaat een reparatie tussen de 200 en 300 euro kosten.
De garage waar ik de auto heb gekocht wil de auto niet terugnemen, kan dit?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht en wil de koop annuleren.

Annuleren van de koop kan vaak wel voordat de auto is geleverd. Daar zijn wel kosten aan verbonden. In uw geval begrijp ik dat u de auto al heeft meegenomen. In dat geval is annuleren niet meer mogelijk. Wel kan onder omstandigheden de koopovereenkomst worden ontbonden. Is reparatie mogelijk dan is dat echter altijd de eerste stap.

U heeft de auto gekocht zonder garantie en kunt dan ook alleen een beroep doen op de wet.U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.