Januari tweedehands auto gekocht, er is van alles mee mis, nu blijkt de kilometerstand niet logisch. Kan ik juridische stappen ondernemen.

Vraag gesteld door A de Haas op 25 april 2017

Volgens RDW is de NAP van voor 2014 niet logisch. De kilometerstand bij verkoop staat op de factuur. De verkoper heeft hier niets over een onlogische stand gemeld bij aankoop. Er is al veel mis gegaan na aankoop, o.a. een lekke koppakking die wel netjes gerepareerd is. Het motormanagement geeft nu nieuwe storingen aan, ik vertrouw deze auto niet meer en wil mijn geld terug. In ieder geval een deel. De verkoper reageert niet op mijn mails. Moet ik mijn verlies maar nemen of kan ik juridische stappen ondernemen?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in januari van dit jaar een tweedehands auto gekocht. Op de factuur staat de kilometerstand bij aanschaf van de auto. Nu blijkt dat de kilometerstand onlogisch is volgens de RDW. Ook hebt u in de tussentijd al enkele mankementen laten repareren aan de auto. De verkoper reageert niet op uw e-mails.

Professionele verkoper
Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. Hij is ook aansprakelijk als hij niet op de hoogte was van de foute kilometerstand.

Bewijs verzamelen
Als u de verkoper wilt aanspreken op een teruggedraaide kilometerstand, dan moet u bewijs leveren. U moet namelijk bewijzen dat de stand is teruggedraaid en met hoeveel kilometer dit is gedaan. Via de website van de RDW kunt u de tellerstand controleren (voorheen Nationale Auto Pas). Let wel op dat indien de auto uit het buitenland komt het soms mogelijk is om de kilometerregistratie op te vragen bij de importeur.

Kijk ook wat in de koopovereenkomst is opgenomen over de kilometerstand. Staat er dat de kilometerstand "onlogisch" is, dan kunt u de verkoper niet aanspreken. In dat geval hebt u immers geaccepteerd dat er mogelijk iets mis was met de kilometerstand.

Dwaling
Als vast staat dat ten tijde van de koop de kilometerstand onlogisch was en de verkoper u hier niet over geïnformeerd heeft maakt dat dat u gedwaald heeft. Indien u op de hoogte zou zijn geweest van deze afwijking van de kilometerstand, dan zou u nimmer tot koop zijn overgegaan.

In dat geval kunt u op grond van dwaling vernietigen (vernietigen overeenkomst: alsof er nooit een koopovereenkomst tot stand is gekomen). Vervolgens dient u de auto terug te leveren aan de verkoper en deze dient op zijn beurt het aankoopbedrag aan u terug te betalen.

Aangifte
Sinds 1 januari 2014 is kilometerfraude ook strafbaar gesteld. In artikel 70m van de Wegenverkeerswet staat: "Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand."

U kunt op grond van dit verbod bij kilometerfraude aangifte doen bij de politie.

Voor meer informatie over 'teruggedraaide kilometerstand' verwijs ik u graag naar onze pagina: teruggedraaide km-stand.