Aankoop tweedehands motor

Vraag gesteld door Gizempje op 30 november 2017

Goedemiddag,

Ik ben in het bezit van een auto en kreeg op een dag motorproblemen. Ik heb toen een tweedehands motor gekocht in augustus. De motor is door mijn garage ingekocht bij een andere garage (verkoper). Op de koopovereenkomst tussen de verkoper en mijn garage staat dat er een garantie van toepassing is, indien de distributieriem, waterpomp zijn vernieuwd. Dit is door mijn garage gedaan tijdens het plaatsen van de motor in mijn auto.
In september begon de auto te trillen. De auto is toen direct gesleept naar mijn garage. De motor was kapot.

De verkoper van de motor wil de motor niet vervangen met een ander, terwijl ik wel recht heb op garantie. De verkoper wilt ook niet het geld teruggeven aan de garage.

Ik heb ondertussen per e-mail een ingebrekestelling verzonden naar mijn garage. Beide garage zijn ook niet lid/onderdeel van BOVAG en/of de Geschillencommissie.
Op mijn ingebrekestelling heb ik geen antwoord gekregen.

Mijn garage heeft ook een ingebrekestelling per e-mail verzonden naar de verkoper. De verkoper heeft ook niet gereageerd op die e-mail.

Ik ben dus nu de dupe en weet niet hoe ik verder moet. In de tussentijd heb ik ook geen auto.
Het duurt mij allemaal ook veelste lang. Ik ben van plan om vandaag per aangetekende brief een herinnering te versturen naar mijn garage om mijn probleem op te lossen.
Mijn vraag is of, naast het advies wat ik nodig heb, ik ook recht heb op een jurist of rechtsbijstand.

Bedankt.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

gegaan en die heeft in augustus een tweedehands motor geplaats voor u. Die garagist heeft de motor gekocht van een andere garage met garantie. Een maand later begeeft de motor het weer. Zowel uw garage als de verkoper van de motor aan uw garage bieden geen oplossing. U hebt een ingebrekestelling gestuurd naar uw garage maar daar is niet op gereageerd. Beide ondernemers zijn niet lid van de BOVAG. U wilt weten wat uw rechten zijn in dit geval en of u aanspraak kunt maken of een jurist of rechtsbijstand.

Conformiteit

Omdat het hier gaat om een niet BOVAG garage kunt u geen beroep doen op artikel 16 BOVAG voorwaarden (daarin wordt de garantie geregeld). Echter, het is niet zo dat u helemaal geen rechten meer hebt. U zou een beroep kunnen doen op de wettelijke garantie die u als consument hebt (conformiteit ex art 7:17 BW e.v.). Omdat u al een ingebrekestelling hebt verstuurd raad ik u aan om een vervolgbrief daarop te versturen. Op onze website vindt u onder ‘Pakket modelbrieven conformiteit’ een modelbrief die u daarvoor kunt gebruiken.

Mocht u er ondanks de vervolgbrief niet uitkomen en u beschikt over een rechtsbijstandverzekering dan kunt u die hiervoor inschakelen. Omdat het geen BOVAG garage betreft kunt u uw klacht niet voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Dat houdt in dat indien u ook geen beroep kunt doen op rechtsbijstand u kunt overwegen om uw zaak aan de rechter voor te leggen.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website