zijn door rood rijdende fietsers per definitie onschuldig bij aanrijding met auto?

Vraag gesteld door Belangenbehartiging op 29 januari 2015

Elke week kom ik s'avonds met de auto in de Fietsstad Groningen. Net buiten de ring parkeer ik dan mijn auto. Het volgende probleem dient zich aan:
Het krioelt van de fietsers waarvan de grootste meerderheid geen licht aan heeft. Ze rijden door rood licht dus houden ze zich ook niet aan de verkeersregels. Laatst konden we nog net in een bocht een noodstop maken omdat een fietser zonder licht ineens op het zebrapad fietste. Ook als je vanuit je parkeerplaats wilt vertrekken kan er ineens een fietser zonder licht aankomen. Wie is er schuldig bij een aanrijding, zijn fietsers per definitie onschuldig? graag uw antwoord. mevrouw Veenstra

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

In de wet worden fietsers en voetgangers gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Zij hebben immers veel kans op letsel. Ook zijn motorrijtuigen verplicht verzekerd zodat schade door die verzekering kan worden gedragen. De wet biedt hen dan ook extra bescherming op het moment dat zij betrokken raken bij een aanrijding met een motorvoertuig. Door veel eigenaren van motorruituigen wordt dit als onrechtvaardig ervaren. Een verzekering zal vaak zijn premie verhogen na een aanrijding. Een automobilist voelt een aanrijding, ook al kan hij er niets aan doen, dus toch vaak in zijn portemonnaie.

Als de fietser/voetganger 14 jaar of jonger is, is de eigenaar van het motorvoertuig vrijwel altijd volledig aansprakelijk. Kinderen tot deze leeftijd kennen meestal al wel de regels, maar hebben toch niet altijd voldoende inzicht in de gevolgen van bepaalde gedragingen. Boven de 14 wordt dat anders. In dat geval komt 50% van de schade voor rekening van de eigenaar van het motorvoertuig. Voor het overige deel wordt wel degelijk gekeken naar de feitelijke situatie om de aansprakelijkheid te bepalen. Als een fietser door rood is gereden,en dat kan worden bewezen, komt een deel van de aansprakelijkheid wel degelijk bij de fietser te liggen.

Meer informatie over de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een fietser of voetganger vindt u op onze website.