Moet ik de kosten dragen over het vervangen van mijn schakelbak lagers van mijn Opel Astra sport tourer uit 2011 met 68.000 km de teller?

Vraag gesteld door Kevin89 op 09 januari 2018

Moet ik akkoord gaan met een 40% korting voor het vervangen van de lagers.

Vorig jaar heb ik mijn auto 2de hands gekocht bij een bovag erkent bedrijf. Hierin uiteraard door gevraagd of er bijzonderheden aan de auto waren. Deze waren er volgens de verkoper niet.

Nu een krappe 16.000 km er zelf mee gereden te hebben. Heb ik mijn Opel Astra sport tourer uit 2011 voor apk laten keuren bij een opel garage. Die vertelde mij dat mijn schakelbak lagers al aan vervanging toe waren. Dit is achteraf een bekend probleem bij Opel. Volgens de dealer wilt Opel mij te gemoed komen met een 40% korting. Waarbij dus een flink rest bedrag over blijft van €750,- .
Mijn vraag is dit normaal? het klinkt erg als een bekend probleem dan wel fout tijdens de bouw van de auto gezien er meer auto's mee kampen... En moet ik akkoord gaan met zo een hoog bedrag door een fout van Opel.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


De lagers van de versnellingsbak van uw Opel Astra (2011/68.000 km) moeten volgens de dealer worden vervangen. De reparatiekosten bedragen € 1.250,-. Opel stelt voor 40% van deze kosten te dragen. U vraagt zich af of dit aanbod redelijk is.

Levensduur lagers versnellingsbak
Van versnellingsbaklagers mag u (bij normaal gebruik en regulier onderhoud) een langere levensduur verwachten dan 68.000 km.

Wettelijke garantie
Ervan uitgaande dat de oorzaak niet bij de bestuurder zelf ligt, zou u zich kunnen bereoepn op de wettelijke garantie (conformiteit), nu de lagers niet voldoen aan de redelijke verwachting.

Voor een beroep op conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Verdeling reparatiekosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten in beginsel voor rekening van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.