Ik heb recent een camper van 15 jaar oud gekocht van een particulier. Na 100km bleek de motor kapot. Wat is mijn recht als koper?

Vraag gesteld door Maria Pele op 02 mei 2016

Ik vraag mij af of ik iets kan verhalen bij de verkoper gezien de kosten van reparatie erg hoog zijn. Er komt een 2e hands motor in nu. Waarschijnlijk is het oliepijl eerder te lang beneden pijl geweest. Het oliepijl was okay op het moment van koop. Waar sta ik juridisch, kan ik deze schade (deels) verhalen bij de verkoper?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een camper van 15 jaar oud gekocht van een particulier en na 100 km is de motor stukgegaan.

Bij de koop van een gebruikt product zoals een tweedehands auto of in dit geval camper, heeft u als koper de verplichting om onderzoek te doen, zoals het maken van een proefrit en doorvragen bij de verkoper.

Informatieplicht verkoper

U mag bij de aankoop afgaan op wat de verkoper over het product vertelt. De verkoper heeft een informatieplicht. Hij moet u informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Een particuliere verkoper is minder deskundig dan een professional. Maar alleen met bewijs dat de verkoper informatie achterhield, kunt u de verkoper succesvol aansprakelijk stellen of de koop ontbinden.

Dwaling

U zou mogelijk een beroep kunnen doen op dwaling. Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs. U moet dan wel aantonen dat de verkoper bepaalde informatie achter heeft gehouden.

Ik raad u aan in ieder geval een aangetekende brief te versturen en de verkoper aan te spreken. Op de pagina over dwaling vindt u ook een modelbrief die u kunt gebruiken. Meer lezen over kopen van een particulier.