Auto gekocht zonder garantie, nu komen er gebreken omhoog

Vraag gesteld door Opel driver op 02 februari 2016

Ik heb begin januarie een Opel Zafira Diesel gekocht. Het bouwjaar is 2009 en deze auto heeft 138000km gereden.

Nu komen er na een paar weken problemen omhoog met de versnellingsbak. Omdat ik deze auto heb gekocht zonder garantie zegt de garage niet zoveel te kunnen doen voor mij. De garage wil me eventueel wel tegemoet komen met korting op het de werplaatsuren maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Kan ik in dit geval aanspraak maken op de conformiteits garantie?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft begin januari een Opel Zafira Diesel gekocht uit 2009 met een kilometerstand van 138.000 km. Er spelen problemen met de versnellingsbak. De garage heeft aangegeven dat ze u tegemoet wil komen inzake de arbeidsuren.

Als er geen sprake is van (Bovag)garantie, heeft u als consument inderdaad nog wel rechten die volgen uit de wet. In de wet staat dat u redelijke verwachtingen mag hebben van hetgeen u koopt.
Deze verwachtingen hangen dan weer af van onder andere de leeftijd van uw auto, de kilometerstand en het gebrek zelf. Bij gebreken die opkomen in de eerste zes maanden na de koop wordt aangenomen dat deze bij de aankoop aanwezig waren, tenzij de verkoper het tegendeel kan aantonen.

Of u kunt stellen dat hier sprake is van non-conformiteit ligt dus ook aan het gebrek. Het is nu niet duidelijk welk probleem er met de versnellingsbak speelt.