wie betaalt kosten bij hogere CO2 emissie

Vraag gesteld door ATV op 04 januari 2016

Ik heb in september een Seat Leon ST besteld. CO2 emissie is 110.
Auto kan helaas pas geleverd worden in 2016.
Het model 2016 heeft een hogere CO2 uitstoot, nl. 116.
Dat betekent een hoger BPM bedrag van 6 x 123 is 738 €.
Ik heb een auto met 110 CO2 besteld, maar dealer kan de auto alleen nog met 116 CO2 leveren.
Voor wiens rekening komen die extra 738€ ?
Het lijkt mij dat die kosten voor de dealer zijn, want die levert een andere auto dan overeengekomen.
Heb ik gelijk?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht welke in 2016 wordt geleverd. Het nieuwe model heeft echter een hogere CO2 uitstoot dan het door u bestelde model  en u moet 738 euro bijbetalen.

Het uitgangspunt is dat de auto moet voldoen aan wat bij de koop is afgesproken. Nu wordt echter een nieuw model geleverd. De afwijking kan aanleiding zijn om de auto niet af te nemen als deze afwijking aanzienlijk is en gevolgen heeft voor het gebruik. Is bijvoorbeeld het benzineverbruik ook gewijzigd? Dit kan leiden tot hogere kosten voor verbruik in de toekomst. Indien u specifiek heeft gekozen voor een energiezuinige en milieuvriendelijke auto en de dealer was hiervan op de hoogte dan zou u dit als argument kunnen gebruiken om de auto niet af te nemen.

Heeft de wijziging verder geen invloed op het gebruik en betreft het alleen de wijizging in de BPM dan hangt het onder meer af van de voorwaarden en afspraken die gemaakt zijn bij de koop of u deze kosten voor rekening van de garage kunt laten komen. Vaak worden bepaalde wijzigingen voorbehouden in bijvoorbeeld de algemene voorwaarden. Als deze wijziging hieronder valt dan kan de dealer de kosten aan u doorberekenen. U zult dus de brochure en algemene voorwaarden hierop na moeten kijken.

Kom u er niet uit met de dealer dan heeft u de mogelijkheid om deze zaak voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.