Paspoort afgeven

Vraag gesteld door Dodij op 08 juli 2016

Het recente artikel om paspoort / id kaart niet af te geven, klink leuk, maar de praktijk is anders. Nederland kan het verbieden, maar het buitenland heeft daar geen aandacht voor. Onlangs in juni wilde ik overnachten op de camping Officiel in Arlon. volgens de Belgische regering is de campinghouder verplicht het paspoort of id kaart in zijn geheel te kopiëren. Geen afscherming dus. Wanneer je dit niet toestaat, dan geen toegang tot de camping. Er kan dus wel gezegd worden dat je niet je paspoort / id kaart moet afgeven of laat kopiëren, dan kom je niet ver in het buitenland.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een opmerking over het recente artikel om een paspoort of identiteitskaart niet zomaar af te geven.

U kaart inderdaad precies het probleem aan, namelijk dat je door weigering geen toegang krijgt tot bijvoorbeeld een camping. De ANWB wil dat er een verbod komt op het inleveren van het paspoort van de vakantieganger bij accommodaties en verhuurbedrijven en heeft daarover een brief geschreven aan de minister van binnenlandse zaken.

Het volledige artikel staat op onze website.***

Reactie van Dodij:

Onze minister van Binnenlandse zaken kan wel een verbod uitvaardigen, maar wanneer in mijn geval, de Belgische regiering de campinghouder(s) verplicht een kopie te maken van ieders paspoort / id kaart wat is dan de waarde van het Nederlandse verbod.