Moet Ford nederland mij tegemoet komen in de kosten

Vraag gesteld door Marten sijens op 24 juli 2018

Een jaar geleden heb ik een ford focus uit december 2012 gekocht. Het betreft een ex-lease auto. Momenteel staat deze auto bij een bovag garage in verband met een koppelingspedaal wat niet meer omhoog kwam. Conclusie van de vakgarage is dat het koppelingsdruklager kapot is, de koppeling zelf scheef afgesleten is en dat het tweemassa vliegwiel kapot is. De auto heeft nog maar 131000 kilometer op de teller en is tijdens de lease volgens boekje onderhouden. Net met Ford nederland gebeld. Zij geven aan dat de garantie voor de auto vanuit ford is verlopen en dat om eventueel nog voor iets in aanmerking te komen er een expert van Ford naar de auto moet kijken. Heb aangegeven dat de auto bij een vakgarage staat en dat deze mensen heus wel kunnen zien en aangeven wat er kapot is. Een auto zonder versnellingsbak en koppeling kan ik moeilijk alsnog naar de Ford dealer brengen. Ook ben ik van mening dat dit niks uit moet maken omdat er aan een aandrijflijn weinig ror niets te onderhouden valt. Immers een koppeling hoef je toch niet te smeren? Kosten voor dit grapje kunnen zo oplopen tot 1200 euro. Ik vind dat het niet moet kunnen dat een auto met deze kmstand deze gebreken gaat vertonen. Wat vinden jullie en wat zijn mijn rechten?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De koppeling van uw Ford Focus (12-2012/ 131.000 km) is defect. U vraagt zich af of Ford Nederland u tegemoet dient te komen.

Levensduur koppeling
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud mag u verwachten dat deze 150.000 km meegaat. Een koppeling is onderhevig aan slijtage. Nummer één oorzaak van een versleten koppeling is de rijstijl van de bestuurder.

Wettelijke garantie
Indien de (fabrieks-)garantie verstreken is, kunt u als consument eventueel nog wel een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW).

Er is sprake van non-conformiteit indien de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Factoren als prijs, bouwjaar, kilometrage en informatie verkoper spelen hierbij een cruciale rol.

Terug naar leverancier
Voor een beroep op conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. De importeur is immers geen contractpartij.

Bewijs verdeling
Uiteindelijk dient u bewijs te leveren waaruit blijkt dat de koppeling zelf gebrekkig is, derhalve dat het defect niet te wijten is an uw rijstijl of die van de vorige berijder(s).

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.