ik heb 2 boetes ontvangen uit spanje voor te hard rijden 5 min. na elkaar beide voor 16 km te hard op de zelfde weg 80 km 96 en 100 km 116

Vraag gesteld door joke2912 op 29 september 2016

het vreemde aan deze boetes is dat er een plaats beschrijving weergeeft dat ik in 5 min tijd 7 km heb gereden dat is dus 84 km per uur hoe kan ik dan 116 km en 96 km per uur gereden hebben. ik weet niet hoe ik een bezwaarschrift in moet dienen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft 2 snelheidsboetes in Spanje opgelopen. Er zit slechts 5 minuten tussen beide boetes. Uitgaande van de opgegeven plaatsbeschrijving zou u in 5 minuten tijd 7 km hebben afgelegd. Ofwel; 84 km/u. Op grond van voormelde heeft u zo uw vraagtekens of de boete wel terecht is. U vraagt hoe u een bezwaarschrift moet indienen.

Voortgezette handeling
Nu op dezelfde weg 2 verschillende maximale snelheden geldt, waarbij u op beide gedeelten beboet bent, maakt dat er géén sprake is van een voortgezette handeling. Oftewel; voor beide overtredingen mag elk afzonderlijk een boete worden uitgeschreven.

Of het zinvol is bezwaar te maken op tegen de opgelegde boete - op grond van uw redenering dat u kennelijk in 5 minuten tijd 7 km zou hebben afgelegd - is maar zeer de vraag. Allereerst is de vraag hoe de plaatsbeschrijving exact is. Ofwel; zijn er hectormeter paaltjes vermeld? Ten tweede; het valt niet te bewijzen dat u tussen beide meetpunten heeft moeten afremmen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht of voor een andere verkeersdeelnemer.

Op de brief zelf staat het adres vermeld alwaar u uw eventuele bezwaarschrift heen kunt sturen.

Meer informatie over verkeersboetes uit Spanje vindt u op onze website.