extra kosten i.v.m. schade

Vraag gesteld door Koekerd op 02 mei 2018

Vandaag heb ik mijn auto naar de garage weggebracht voor het vervangen van een wiellager. De auto zou vandaag gemaakt zijn. Helaas werd ik zojuist gebeld door de monteur dat tijdens het vervangen van de wiellager en een ander onderdeel kapot is gemaakt. Deze is besteld en wordt morgen geleverd/gerepareerd waarna ik de auto kan ophalen.

Mijn vraag: ben ik als consument nu verplicht om de kosten voor het onderdeel dat door de garage kapot is gemaakt (en vervangen is) te betalen? Of mag ik er van uit gaan dat ik alleen de kosten voor de wiellager reperatie moet betalen? Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft uw auto ter reparatie naar uw garage gebracht waar de wiellager vervangen moest worden. Tijdens de reparatie is een ander onderdeel kapot gegaan. Dit onderdeel moet vervangen worden. U vraagt zich af of u ook voor de kosten van dit onderdeel moet betalen.

Als een garage tijdens een reparatie aantoonbaar een fout maakt, is de garage aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende kosten. Het moet dus wel vaststaan dat het kapot gaan van het onderdeel veroorzaakt is door een fout van de garage. In dat geval hoeft u de aanvullende kosten dus niet te betalen.