Zwaar ongeval met meerdere auto's, dus geen 'gegevens uitgewisseld'. Maar nu geeft politie kentekennummer veroorzaker niet

Vraag gesteld door Broke op 14 mei 2018

Onlangs waren wij betrokken bij een naar ongeluk met meerdere auto's. Gelukkig is het gebleven bij relatief lichte verwondingen en het total loss raken van de geleende auto waarin we reden. Omdat het niet onze eigen auto is was het allemaal wat ingewikkeld, maar ik heb begepen dat de zaak relatief eenvoudig zal zijn. Maar door de aard van de verwonding en de aard van zijn beroep gaat het zeker 10 weken duren voor mijn echtgenoot (ZZPer) zijn werk weer kan doen. Het was veroorzaakt door een klapband, dus de politie heeft de zaak gesloten. Maar nu willen ze nog ons, noch onze letselschade expert, de gegevens van de veroorzaker geven. Zonder deze info kunnen we zijn verzekering niet aanspreken. Opvragen van het rapport duurt kennelijk 6 weken. Maar hoe zouden we zelf nu gegevens hebben kunnen uitwisselen als we niet mochten bewegen en allerlei ambulance/politie/brandweermannen druk bezig zijn? Ik snap er niks van. De expert vraagt of de verzekeraar van de auto die info niet kan geven, maar die verzekeraar wil kennelijk van ons weer de info, en eerlijk gezegd snap ik er niks meer van. Wat zijn onze rechten?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U en uw partner zijn betrokken geweest bij een kettingbotsing, waarbij u en uw partner lettsel hebben opgelopen. U was na de aanrijding niet in staat gegevens uit te wisselen met de betrokken partijen. U vraagt zich af hoe of u an de kentekengegevens komt van de veroorzaker van het ongeval nu de politie deze niet prijs wil geven.

Stichting Processen-verbaal
Wanneer de politie geen gegevens van de wederpartij(en) kenbaar wil maken aan u of uw gemachtigde, dan kunt u - wanneer er een Proces-verbaal is opgepakt - via Stichting Processen-verbaal het P-V opvragen tegen een geringe vergoeding.

Waarborgfonds Motorverkeer
Wanneer u materiële of immateriële schade heeft opgelopen met uw motorvoertuig en het onduidelijk is wie de veroorzaker of wederpartij is, dan kunt u de schade ook op het Waarborgfonds verhalen. Aangifte bij de politie of een P-V en getuigenverklaringen zijn hierbij wel vereist.

ANWB Verkeersslachtofferlijn
Tot besluit raad ik u aan met betrekking tot uw letselschade en de tijdelijke arbeidsongeschiktheid telefonisch contact op te nemen met de ANWB Verkeersslachtofferlijn.

Klik hier voor ons stappenplan schade verhalen.