Vervolg boete Italië

Vraag gesteld door Vervolgboete in Itali� op 29 november 2016

Afgelopen voorjaar op vakantie naar Italië geweest. 6 weken later lag er een boete op mijn deurmat. Bij deze boete zat een Duitstalige bijlage waaruit ik kon opmaken waar en hoeveel ik te hard had gereden en waar ik mijn het boetebedrag naar moest overmaken. Deze boete heb ik direct binnen 5 dagen mijn boete betaald en daarmee de kous af. Dacht ik.... vorige week lag er weer een boete op mijn deurmat, na het raadplegen van een tolk tot de conclusie gekomen dat ik mijn eerste boete in de kleine lettertjes (in het Italiaans) stond vermeld dat ik binnen 60 dagen een kopie van mijn rijbewijs moest opsturen, anders zou ik wederom een boete van bijna €300,- krijgen. Deze boete heb ik dus reeds ontvangenen. Maar wat moet ik hier nu mee, heeft bezwaar indienen zin? In hoeverre sta ik in mijn recht?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in het voorjaar een snelheidsovertreding in Italië begaan. De boete heeft u binnen de gestelde termijn voldaan. Nu blijkt dat u tevens een kopie van uw rijbewijs binnen 60 dagen had moeten opsturen, dit in verband met rijontzegging of op te leggen strafpunten. Nu u hier geen gevolg aan heeft gegeven, hebben de Italiaanse autoriteiten u een extra boete van € 300,- opgelegd. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Ik adviseer u desbetreffende boete binnen de gestelde termijn te voldoen om erger te voorkomen. Indien u bezwaar maakt tegen de boete, loopt u het risico dat - wanneer het bezwaar ongegrond wordt verklaard door de prefect (officier van justitie) - de boete verhoogd wordt.

Meer informatie over Italiaanse boetes vindt u op onze website.***

Reactie van Vervolgboete in Itali�:

Beste Michiel,

dank voor uw reactie. Maar als ik betaal is het toch niet meer mogelijk om in beroep te gaan? Is het niet dat iedereen recht heeft om geïnformeerd te worden in een taal die hij begrijpt? Als ik was geïnformeerd over het feit dat ik deze informatie moest opsturen had ik dit direct gedaan natuurlijk.

U kunt zich voorstellen dat ik mij ergens misleid voel, door een bijlage bij te voegen ging ik ervan uit dat alle belangrijke informatie uit bij eerste boete zou zijn vertaald.

Maar in beroep gaan is dus af te raden?***

Reactie van Michiel Claesen:

Doorgaans wordt een gedeelte van de brief - het gedeelte waarin hoogte boete wordt vermeld alsmede de maatregel met betrekking tot rijbewijs - in verschillende talen gesteld; Engels, Duits etc.

Indien de brief volledig in het Italiaans was, zou u kunnen overwegen bezwaar aan te tekenen, daar de boete niet in een begrijpelijke taal is gesteld.

De prefect (rechter) moet binnen 210 dagen beslissen op een bezwaarschrift. Wordt deze termijn overschreden; dan wordt het bezwaar gegrond geacht en vervalt de boete.

Van onze relatie in Italië hebben wij vernomen dat de prefect de 210 dagen termijn in vele gevallen niet haalt.
Meer informatie over bezwaar mogelijkheden tegen Italiaanse boete vindt u op onze website.