Mag de verkoper een tegemoetkoming vragen

Vraag gesteld door golf 5 op 09 januari 2017

Ik heb begin december een golf 5 gekocht ,bouwjaar 2005 kmst 200000 prijs 5200 euro ,na een proef begon de koppeling te tikken er bleek een druk lager kapot te zijn gegaan.
Heb tegen de verkoper gezegd is het niet de versnellingsbak ,hij liet me 1 2 en 3 schakelen en zei dat het niet de versnellingsbak was. Ik heb de auto gekocht onder voorwaarden dat de koppelng gemaakt werd en geen verdere garantie, een week later de auto opgehaald na huis gereden, kom thuis en vond dat ie nog lawaai maakte, naar me eigen garage gegaan, daar zeiden ze dat de versnellingsbak gereviseerd moet worden. heb de verkoper gebeld en het voor gelegd, de auto teruggebracht, de versnellingsbak wordt nu gereviseerd, nu stelt de verkoper voor om de rekening te delen {ongeveer 1000 euro,500pp}is dit reeël? volgens mij was het probleem al aanwezig bij de koop.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Begin december 2016 heeft u een VW Golf 5 gekocht (bj. 2005/200.000 km) voor € 5.200,- zonder garantie. Na proefrit heeft u de verkoper gewezen op getik mogelijk afkomstig van de versnellingsbak. Verkoper stelde dat versnellingsbak in orde was. Vrijwel direct na levering constateerde uw eigen garagist gebrek aan versnellingsbak, oplossing; revisie versnellingsbak. Verkoper stelt nu voor de reparatiekosten te delen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Dwaling art 6:228 BW
Indien een verkoper stelt dat dat het product of onderdeel in orde is, dan mag je daar op vertrouwen, en onstlaat men bovendien van de onderzoeksplicht. Mocht nadien het tegendeel blijken, dan kan men zich op dwaling (art 6:228 BW) beroepen. Bij de juiste voorstelling van zaken zou men de koop nimmer hebben gesloten, of niet voor die prijs.

Indien u aannemelijk kunt maken dat de verkoper bij onderhandeling heeft tegengesproken dat er een probleem was met de versnellingsbak, dan heeft u een zaak. Overigens kan ik mij niet goed voorstellen, dat bij de proefrit - na herstel koppeling - de monteru dit geluid niet heeft waargenomen. Het heeft er alle schijn van dat de garagist u willens en wetens bij de neus heeft genomen.

'Wettelijke garantie'
Andere juridische mogelijkheid is een beroep te doen op (non-)conformiteit ex art 7:17 BW juncto art 7:18 lid 2 BW. De auto voldoet niet aand e redelijke verwachting mede gelet op de informatie vand e verkoper (versnellingsbak in orde). Indien er binnen de eerste 6 maanden zich een gebrek voordoet, dan wordt wettelijk verondersteld, dat het gebrek al bij levering aanwezig was.

Kortom; geen genoegen nemen met voorgestelde deling van kosten. Al wordt het wel weer een gedoe, als de verkoper u niet verder tegemoet wil komen, dan dient u het langs rechtelijke weg af te dwingen, nu er geen sprake is van Bovag garantie.

Meer informatie over dwaling bij aankoop en klachten na aankoop vindt u op onze website.