kosten reparatie

Vraag gesteld door rammstein013 op 07 maart 2018

ik heb een half jaar geleden een vw lupo gekocht die 66000 km had gelopen. heel fijn mee gereden tot vorige week ik met stukken kwam te staan. ANWB heeft m naar garage gesleept en nu bleek er iets gebroken te zijn in de versnellingsbak. kosten rond de 800 euro. ook al was ik hier niet blij mee heb ik besloten om m te laten maken. vanmorgen kreeg ik te horen dat ook de koppelingsplaten bijna versleten zijn en het advies deze nu te laten maken omdat nu de "bak"eronderuit ligt. het zou nu dan 160 euro extra kosten en als ik over een tijd klachten zou krijgen en de reparatie uitgevoerd zou moeten worden zou t rond de 450 euro zijn. nu is mijn vraag. is dit de moeite om m te laten maken? had de verkoper dit half jaar geleden kunnen zien? zou t normaal zijn als hij hier financieel aan bij zou dragen. hoe groot is t risico dat er nu vanalles kapot gaat. de distributieriem is 2 jaar geleden vervangen. de auto is van 2003 en ik heb er 2800 euro voor betaald.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De auto die u een half jaar geleden heeft gekocht heeft een gebrek aan de versnellingsbak. Dit is gerepareerd. Nu zijn de koppelingsplaten versleten. Er wordt geadviseerd dit te repareren. Doet u dit later, dan zijn de kosten hoger aangezien de garage nu al met de versnellingsbak bezig is. U vraagt of deze reparatie de moeite waard is.

Hoe de versnellingsbak er een half jaar geleden aan toe was is nu niet meer vast te stellen. U zou de verkoper kunnen aanspreken voor deze kosten. Gezien de leeftijd van de auto en het gebrek zie ik daarvoor echter weinig kans van slagen.

Redelijke verwachtingen

Mogelijk heeft u de auto gekocht met garantie. Heeft u geen garantie, of is de garantie inmiddels verstreken, dan is een beroep mogelijk op grond van de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Binnen zes maanden

Het gebrek moet ook bij aankoop aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

Uw situatie

In uw geval betreft het een auto van 14 jaar oud. Daarbij kunt u niet meer aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Koppelingsplaten zijn daarbij ook aan slijtage onderhevig. Het verhalen van de kosten is dan ook niet mogelijk. Wel zou u kunnen verzoeken om een redelijke bijdrage in de kosten van het herstel. Als de garage klantvriendelijkheid van belang vindt is daar wellicht een opening voor.

Of de verkoper deze kosten had kunnen voorzien bij de aankoop is niet te zeggen. Een verkoper moet meedelen wat hij weet van de auto, maar hoeft de auto niet te onderzoeken.

Wel/niet repareren

Ik kan u niet zeggen of herstel verstandig is. Dat hangt van de verdere staat van de auto af. U zult deze overweging zelf moeten maken. Wel klopt het dat vervangen nu voordeliger zal zijn dan vervanging later. Dat scheelt immers in werkuren en dus in arbeidskosten.