kenteken en rijbewijs in beslag genomen in Slovenie

Vraag gesteld door potocniknijland op 17 december 2015

Goede middag,
Ik ben aan gehouden door de Sloveense politie net voor de Karawanka tunnel ( laatste tolpoort voor de grens met Oostenrijk) Ik was op weg naar Nederland om mijn paspoort te vernieuwen daar ik in Slovenie woon. Kon dit aan toenen door middel van mijn huur contract. Ik kreeg een bekering van 500 euro hiervoor en mijn kentekenbewijs van de auto en mijn rijbewijs werden ingenomen omdat ik mij niet kon legitimeren, maar Slovenie is een Schengen land en door middel van mijn ribewijs of verlopen paspoort kan ik mij legitimeren. Heeft de Sloveense politie hier recht op om dit te doen en dan wel aan de grens ??? met vriendelijke groet E. Nijland

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen bij een controle aan de Sloveense grens. U woont ook in Slovenië. Uw rijbewijs is ingenomen. U vraagt of dit mag.

Het verdrag van Schengen zorgt ervoor dat mensen zich sneller binnen de EU kunnen verplaatsen. Er zijn geen controles meer bij de binnengrenzen. Er zijn echter nog wel onaangekondigde controles op bijvoorbeeld snelwegen. Ook kunnen de grenscontroles onder omstandigheden weer worden ingevoerd. De Sloveense politie heeft het recht om in heel het land identiteitscontroles uit te voeren.

In uw geval was uw paspoort verlopen. U wilde zich legitimeren met uw rijbewijs. In Nederland wordt een rijbewijs  geaccepteerd om je te kunnen legitimeren. Dat is echter niet in alle landen zo. Een ID-kaart of paspoort zijn de enige geldige vormen van legitimatie in Slovenië.

Ik kan u geen informatie geven over de reden waarom uw rijvbewijs is iingenomen. U zou zich voor deze vraag kunnen wenden tot de Sloveense Ambassade.