Kan ik nog reparatiekosten verhalen bij de verkoper voor schade die binnen 4 maanden kenbaar werd, maar buiten het garantietermijn valt?

Vraag gesteld door ThisGuyFieldman op 28 december 2016

Eind augustus jl. heb ik een contract getekend voor een tweedehands VW Polo uit 2011. De auto zag er prima uit en na akkoord werden er kleine zichtbare beperkingen netjes afgewerkt. Tijdens de proefrit zijn alle basis onderdelen gecontroleerd en kwamen verdere gebreken niet aan de orde. Ik heb getekend met een garantiebewijs voor 3 maanden op de motor en versnelling.

Ik zit inmiddels in mijn 4e maand na aanschaf en merkte op dat de koppeling ongebruikelijk aan het trillen was, er werden meer toeren gemaakt bij het accelereren, dashboardcomputer gaf de verkeerde versnelling aan en na het opmerken van wat brandlucht stond ik stil langs de weg en heb ik de wegenwacht gebeld die te kennen gaf dat de koppeling versleten was en ik niet verder kon rijden.

Ik heb de dealer toen gemaild en gebeld om het probleem kenbaar te maken en dat ik enige reparatiekosten met de jaren wel had verwacht, maar niet dat de auto al binnen 4 maanden tot stilstand zou komen. De dealer deed een beroep op het verstreken garantietermijn van 3 maanden op de motor en versnelling. Hij stelde een tegemoetkoming voor: hij wilde wél de auto op laten halen, maar ik moest zelf 500,- euro betalen om de koppeling en drukgroep laten te vervangen. Ik ging niet akkoord en hij gaf te kennen dat ik het ook ergens anders goedkoper mocht laten doen en tot niets verplicht ben.

Sta ik in mijn recht om toch te eisen dat ze de auto kosteloos repareren omdat deze schade niet kenbaar is gemaakt en niet door de koper is ontdekt tijdens de proefrit ondanks er het garantietermijn van 3 maanden net is verstreken?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

4 maanden geleden heeft u een gebruikte VW Polo - inclusief 3 maanden garantie op motor en versnellingsbak - uit 2011 aangeschaft bij een autobedrijf. Buigen de garantietermijn is de koppeling stuk gegaan. Voorstel verkoper heeft u van de hand gewezen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Allereerst vraag ik mij af of u de auto bij een BOVAG garage heeft gekocht. Zo ja; op gebruikte auto van € 4.500,- of meer heeft u op grond van de BOVAG voorwaarden minimaal 6 maanden BOVAG garantie, tenzij u uitdrukkelijk schriftelijk hiervan heeft afgezien.

Indien het geen BOVAG garagist betreft; garantie is inmiddels verstreken.

Wel kunt u zich eventueel beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit ex art 7:17 BW e.v.). De auto voldoet niet aan de redelijke verwachting op basis van onder meer de informatie verkoper, kilometrage, koopprijs, bouwjaar, etc.

Op grond van art 7:18 lid 2 BW dient de verkoper aan te tonen dat de koppeling op moment levering geen gebreken vertoonde.

Oorzaak van het stuk gaan koppeling is meestal te vinden in de rijstijl van de bestuurder.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.