Kan ik nog aanspraak maken op non conformiteit ook al staat op het koopcontract op non conformiteit/ levering zonder (Bovag) garantie

Vraag gesteld door jochen w op 06 april 2016

Kan ik nog aanspraak maken op non conformiteit ook al staat op het koopcontract op non conformiteit/ levering zonder (Bovag) garantie heb echter wel erin opgenomen 50% garantie op de oliepomp en turbo als deze kapot zouden gaan bij reparatie bij de verkopende garage. Mooie auto en dacht bij een betrouwbare garage te kopen en dus afgezien van extra Bovag garantie. Afleverbeurt laten doen door de garage a 450 Euro op hun advies. Na drie weken van de aankoop en pas 2500 km gereden te hebben ging mijn olielampje knipperen. Niet meer verder gereden en direct per sleepwagen naar mijn eigen garage gebracht. Deze constateerde in eerste instantie dat er waarschijnlijk verkeerde of oude olie (dikke stroopachtige substantie) zat in de motor. Ze hebben de motorolie vervangen en gelijk de motor geflusht vanwege extreme vervuiling en de dikke olie. Echter het olielampje bleef knipperen. Heb gelijk de verkopende partij geïnformeerd en ook in samenspraak vervolgens de oliesensor gewisseld met helaas niet het gewenste resultaat. Vervolgens met de verkopende partij afgesproken dat mijn eigen garage een offerte te laten opmaken voor het vervangen van de oliepomp. Heb deze offerte circa 2100 Euro doorgestuurd en gebeld met verkopende garage en ze zouden hierop reageren. Tot op heden echter nog geen reactie mogen ontvangen. Inmiddels de auto iets verder laten nakijken en wat blijkt tijdens de afleverbeurt zouden geen brandstoffilter en luchtfilter zijn vervangen en er zijn twijfels of de oliefilter wel is vervangen. Dit is niet na te gaan vanwege gitzwarte dikke stroopachtige substantie die in het motorblok zat. Voor het moment blijft een reactie uit van de verkopende garage en heb ik reeds een kostenpost van enkele honderden Euro's plus nog de komende kosten voor het vervangen van de oliepomp totaal zal het bedrag waarschijnlijk uitkomen op circa 2500 Euro. Voor het moment heb ik geen andere auto beschikbaar en ben ik dus gedwongen om een andere auto te huren en moet dus extra kosten maken. Heb deze auto gekocht voor 6000 Euro incl. de afleverbeurt. Deze Skoda Superb diesel uit eind 2006 met een kilometerstand van 183.000km . Ik ben van mening dat het een verborgen gebrek is en dat de verkoper dit moeten betalen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands auto gekocht waarbij na drie weken is geconstateerd dat de motorolie is vervuild en dat de oliepomp vervangen moet worden. U heeft de auto gekocht zonder garantie, maar er zou wel een afleverbeurt gedaan worden voor 450 euro.

Conformiteit

Als u een auto koopt mag u daar als consument volgens de wet redelijke verwachtingen van hebben. Deze verwachtingen hangen onder meer af van het bouwjaar, de kilometerstand, het onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten. Daarnaast heeft u als koper ook een vergaande onderzoeksplicht, hieronder valt bijvoorbeeld het maken van o.a. een proefrit.

In dit geval is er bij de koop afgesproken dat een onderhoudsbeurt zou worden uitgevoerd. Bij dergelijk onderhoud mag u verwachten dat ook de olie wordt gecontroleerd.

Ik raad u aan de verkoper aan te spreken en u kunt daarbij gebruik maken van ons stappenplan en een van de modelbrieven.

Meer lezen over conformiteit.