januari 2015 auto gekocht 98.000km nu motor kapot gelopen 108.000km.

Vraag gesteld door kolime op 09 maart 2016

VW Tiguan 1.4TSI
auto is van bouwjaar 2009
Op het moment van aankoop was bij de dealer al bekend dat dit slechte motoren zijn.de garantie van een half jaar is al afgelopen.
Bij onze auto is de eerste zuiger kapot gegaan.
Dit komt vaak voor.
Volgens ons hebben wij een ondeuglijk product gekocht, en willen de dealer aansprakelijk stellen voor de kosten( nieuwe motor).
Is dit juist?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft begin 2015 een Volkswagen TSI gekocht met een half jaar garantie. Na 10.000 km met de auto gereden te hebben is er een zuiger kapot gegaan en dient de motor vervangen of gereviseerd te worden.

Conformiteit

Ook als de garantie is verlopen, mag u wanneer u een auto koopt op grond van de wet redelijke verwachtingen van de auto hebben. Deze verwachtingen gevormd door bijvoorbeeld bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en gebruik. Van een benzinemotor mag u verwachten, dat deze een gemiddelde levensduur heeft van circa 250.000 km bij regulier onderhoud en normaal gebruik.

Bij gebreken die opkomen in de eerste zes maanden na de koop wordt aangenomen dat deze bij de aankoop aanwezig waren, tenzij de verkoper het tegendeel kan aantonen. Van een auto met deze kilometerstand hoeft u een dergelijk groot gebrek niet te verwachten.

Reparatie

Voor herstel moet u de verkoper aanspreken en deze in eerste instantie in de gelegenheid stellen het gebrek te herstellen. In de wet staat dat bij vervanging van een product of ontbinding van de overeenkomst de kosten voor rekening van de verkoper komen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij langdurig gebruik van een kostbaar product (zoals een auto), kan het redelijk zijn dat u als koper toch een vergoeding moet betalen. Dit wordt ook wel gebruiksvergoeding, verbruiksvergoeding, coulanceregeling, nieuw voor oud, afschrijving of gedwongen inruil genoemd.

U kunt gebruik maken van ons stappenplan.