De motor valt uit na opstarten

Vraag gesteld door Tweedehands auto op 05 maart 2018

We hebben een auto gekocht op 10-01-2018 met 67000 km,bouwjaar 2013, we hebben nog niet eens 2000 km heb mee gereden, de deuren gaan niet open de motor valtuit na opstarten, ik heb geen garantie gekocht wat zijn mijn rechten?
Ik heb inmiddels grote onderhouden laten doen, de auto laten uitlezen Door fiat dealer maar komt ook niks uit.
Alvast bedankt

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt onlangs een ocassion gekocht uit 2013 zonder garantie en met 67.000 km op de teller. Inmiddels gaan de deuren niet meer open en de motor valt uit na het starten. U hebt een groot onderhoud laten plegen door Fiat dealer en de auto laten uitlezen zonder resultaat. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Bij de beantwoording van deze vraag ga ik er vanuit dat de genoemde Fiat dealer, waar de auto een grote beurt heeft gehad, ook de verkoper is geweest.

Ook als u zonder garantie een auto koopt mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van deze auto. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper. Als dit probleem bijvoorbeeld bij een proefrit naar voren was gekomen bepaald dit ook uw mogelijkheden.

Een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, wordt door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. Het is van belang dat u de verkoper in eerste instantie in de gelegenheid stelt het gebrek kosteloos te verhelpen binnen een redelijke termijn. U kunt niet zomaar de auto laten repareren bij een derde en de kosten hiervan op de verkoper verhalen. Ontbinden van de koopovereenkomst is geen optie op het moment dat het gebrek te repareren is.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.