verkeersboete uit Duitsland

Vraag gesteld door JohnBS op 28 september 2016

Beste,

Ik heb een verkeersboete ontvangen voor een snelheidsovertreding uit Duitsland. Echter ik zelf ben het niet geweest (ik was op het betreffende moment gewoon thuis) en ook mijn auto niet want die stond gewoon thuis voor de deur op het moment van de overtreding. Ook de foto die op de overtreding staat afgebeeld is te zien dat ik niet de bestuurder ben.
Het genoemde kenteken is wel correct alleen die staat benoemd maar er is geen foto afgebeeld van de auto waarop het kenteken te zien is.
Wat te doen?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet
JB Schuitema

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete uit Duitsland ontvangen, maar u bent niet in Duitsland aanwezig geweest op het moment dat de overtreding is geconstateerd.

Als u een boete ontvangt uit Duitsland, dan zit daar vaak een Anhörungsbogen bij. Dit is een vragenformulier. Op dit formulier geeft u uw persoonsgegevens weer. Daarnaast kan men invullen of men de overtreding toegeeft of juist niet. Soms is het ook mogelijk om daar een toelichting bij te noteren.

In uw geval kunt u hierop aangeven dat u niet op het genoemde moment in Duitsland bent geweest met uw auto. U kunt dit ondersteunen met bewijs. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopie van uw kentekenbewijs en een verklaring van getuigen dat u niet met uw auto in Duitsland bent geweest.

Aan de hand van het vragenformulier en het bijgeleverde bewijs wordt onderzocht of er reden is het Bussgeldbescheid te wijzigen of te seponeren. Wanneer er wordt besloten u toch een boete op te leggen dan kunt u daartegen een officieel bezwaar indienen. Ook dan dient u bewijs te leveren dat u de overtreding niet hebt gemaakt.

Onlangs hebben wij een soortgelijke vraag gehad hierover. Er is toen contact opgenomen via de contactgegevens en er bleek een verkeerd kenteken te zijn genoteerd.

Meer lezen over boetes uit Duitsland.