Parkeerverbod Italië alleen in Italiaanse taal

Vraag gesteld door Rob Lambo op 05 november 2018

Tijdens onze recente vakantie in Zuid Italië hebben wij een parkeerbon gekregen omdat we op een plaats stonden die op dat moment gereserveerd was voor mini bussen. Dit stond beschreven op een verkeersbord dat niet bij ons parkeervak stond, maar bij het parkeervak naast ons. Dit bord was alleen in het Italiaans, dus niet in het Engels of Duits. Ook de bekeuring was alleen in het Italiaans. Mijn vraag is of dit voldoende juridische grondslag heeft. Het was voor ons in ieder geval niet duidelijk dat voor dit vak een verbod gold op het tijdstip waarop wij hier parkeerden.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een parkeerboete uit Italië ontvangen. Nu de informatie op het verkeersbord als de parkeerbon in de Italiaanse taal is gesteld, vraat u zich af of de boete wel rechtsgeldig is.

Verkeersbord
De Italiaanse autoriteiten zijn zeer zeker niet verplicht informatie op een verkeersbord in een andere taal te stellen dan het Italiaans.

Boete in Italiaans
U zou de autoriteiten om een vertaling van de brief kunnen vragen in een voor u begrijpelijke taal. Al maak ik uit uw vraag op, dat u inmiddels op de hoogte bent van de inhoud van de brief.

Conclusie
Tenzij u de opgelegde parkeerovertreding betwist, bent u in desbetreffend geval gehouden de boete te voldoen.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.