Opel astra gekocht Heeft het zin om onafhankelijk keuringsrapport achteraf te maken na aankoop? Voor bewijsmateriaal. Waar kan dat in Gronin

Vraag gesteld door Brambo op 03 oktober 2018

Opel astra 2008 met 88.000 op de teller 4maanden geleden gekocht. Nu versnellings pook vast in de 2e versnelling. Contact gehad met car center Vaassen waar ik de auto heb gekocht.
Telefonisch en schriftelijk volgens jullie voorbeeld brieven. Bedrijf wil alleen kijken voor reparatie maar brengt kosten voor ophalen en materiaal in kosten. Vervolgbrief wordt deze week verstuurd.
Het gebrek was niet aanwezig bij aankoop volgens hem en de 3 maanden garantie zijn verlopen.
Heeft het zin om een onafhankelijk keuringsrapport te laten maken en waar zou dat kunnen in Groningen. Voor evt bewijsmateriaal mocht het een rechtszaak worden.
Mvg Bram Vrolijk

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vier maanden geleden heeft u bij Car center Vaassen een gebruikte Opel Astra (2008/88.000 km) gekocht. De auto is geleverd inclusief 3 maanden garantie. De versnellingsbak blijft nu defect. De verkoper stelt zich op het standpunt, dat de garantie verstreken is, en dat de versnellingsbak bij levering wel in orde was. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Garantie
Indien u het gebrek binnen de garantietermijn gemeld heeft, dient de verkoper het gebrek onder garantie alsnog te verhelpen.

Wettelijke garantie
Mocht u toch gen beroep meer kunnen doen op desbetreffende garantie, dan kunt u zich eventueel nog wel op de wettelijke garantie beroepen, nu door het gebrek de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst (artikel 7:17 BW).

De redelijk wordt met name gevormd door; de koopprijs, bouwjaar, kilometrage en de informatie van de verkoper.

Met name gelet op de kilometerstand zou je van een versnellingsbak een langere levensduur mogen verwachten.

Bewijs
De eerste zes manden na levering is het aan de verkoper aan te tonen, dat het gebrek (versnellingsbak) bij levering niet aanwezig was (artikel 7:18 lid 2 BW).

Kosten herstel
Op grond van artikel 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening van de verkoper.

Keuringsrapport
U zou kunnen overwegen een (deel)keuring kunnen te laten uitvoeren door een Opel dealer, of door de Dekra of CED. Een dergelijke keuring kan behoorlijk in de papieren lopen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.