Kan ik contract nieuwe auto annuleren als bpm bij aflevering hoger is dan in offerte?

Vraag gesteld door harald19 op 06 augustus 2018

Als de bpm bij levering / betaling van een nieuwe auto hoger is dan de bpm in de offerte / contract heb ik dan het recht het contract te annuleren?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vraag is of u het contract voor de aankoop van de nieuwe auto kunt annuleren als de BPM bij aflevering hoger is dan in de offerte.

In mijn antwoord ga ik ervan uit dat er naast de offerte ook een koopovereenkomst tot stand is gekomen en dat u benieuwd bent naar de vraag of u kosteloos kunt annuleren als de BPM hoger uitvalt.

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen annuleren en ontbinden:

Annuleren

U kunt als consument altijd annuleren.Hier hangt wel een prijskaartje aan. Volgens artikel 8 van de BOVAG voorwaarden moet de consument alle schade vanwege het annuleren vergoeden. Deze schade is vastgesteld op 15% van de totale koopprijs van de auto, tenzij u met de verkoper iets anders heeft afgesproken bij het sluiten van de overeenkomst.

Ontbinden

Bij prijswijzigingen kunt u als consument de overeenkomst ontbinden, tenzij deze stijging het gevolg is van een wijziging in een heffing van de overheid. Zie artikel 4 van de BOVAG voorwaarden.

Dat betekent dat u niet zonder kosten van de overeenkomst af kunt.

Meer informatie over de koopovereenkomst vindt u op onze website.