Hoe lang na het begaan van een verkeersovertreding met een huurauto in Italië is de limiet dat de Italiaanse autoriteit dit kan melden aan het verhuurbedrijf?

Vraag gesteld door Ilse1202 op 08 september 2015

Wij hebben 1 jaar en 11 maanden na terugkomst van onze vakantie in Italië een berichtje van het autoverhuurbedrijf ontvangen dat de Italiaanse autoriteiten hen hadden gemeld dat er met de auto die wij destijds huurde in die periode een verkeersovertreding was begaan. Ik vraag me af hoe lang de verjaar termijn is dat deze melding bij het verhuurbedrijf rechtsgeldig kan worden ingediend.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft bijna twee jaar geleden tijdens uw vakantie in Italië een verkeersovertreding begaan en daar ontvangt u nu bericht over. U vraagt of deze overtreding inmiddels is verjaard.

Termijn

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen nadat de overtreding bekend is. Bij huurauto's gaat die termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten en de identiteit daarmee bekend is gemaakt. Het is dus de vraag op welke moment de verhuurder de gegevens heeft doorgegeven aan de Italiaanse autoriteiten. Dit kunt u nog navragen. 

Meer lezen over verkeersboetes uit Italië.

 ***

Reactie van Ilse1202:

Bedankt voor het antwoord. We hebben echter vorig jaar zomer ook al een bekeuring ontvangen van de Italiaanse autoriteit voor een andere overtreding. Dan had vorig jaar zomer de italiaanse autoriteit onze gegevens al, mogen we vanuit gaan toch?***

Reactie van David Sjoer:

Als het gaat om een verkeersovertreding met dezelfde huurauto in dezelfde periode, dan zou dit inderdaad kloppen. Voor de zekerheid kunt u dit navragen bij het verhuurbedrijf.