Garantie aansprakelijk

Vraag gesteld door Grootje28 op 17 september 2017

Mijn auto staat momenteel bij een garage die mijn lekker koppakking zou vervangen..mijn auto zou binnen 1 week klaar zijn, in goed vertrouwen mijn Suzuki alto achtergelaten en tegen prijsopgave laten maken ..
Mijn auto zou zou gegarandeerd volgende dag klaar zijn en afgeleverd worden zodoende per bank factuur betaald...
Nu een week later staat mijn auto nog geheel met open motor en is er niets aan gedemonteerd...garage houder beloofd ieder dag er aan te beginnen..maar tevergeefs...
Ik weet dat ik beter achteraf mijn betaling had kunnen doen, maar zou evengoed willen weten wat de eventuele verplichting is van garagehouder tegenover zijn beloftes, is er een wettelijke garantie termijn of eventuele aansprakelijk kunnen stellen als mijn motor gebreken vertoond .
Garage houder geeft nu nl inene aan nooit eerder aan dit model koppaking te hebben vervangen...
Wel heeft hij al een week die nieuwe onderdelen klaar liggen om alles weer in te bouwen...hij belooft iedere dag en begint niet...ik vrees voor schade wat hij verzwijgt...
Wat kan ik doen

Gr s groot

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto met een lekke koppakking bij de garage gezet. Uw auto zou na een dag klaar zijn. U heeft direct betaald. Nu staat uw auto al een week bij de garage en is deze nog steeds niet gerepareerd.

De wet geeft geen termijn voor een "gewone" reparatie of onderhoudsbeurt. Daarom is het belangrijk hier afspraken over te maken. Als u dit niet hebt gedaan, is het lastig te bewijzen dat u schade lijdt door de duur van de reparatie. Hebt u wel afspraken gemaakt en lijd u schade, dan heeft u recht op bijvoorbeeld een leenauto of een redelijke vergoeding voor een huurauto.

Wanneer er een reparatie wordt uitgevoerd op basis van non-conformiteit ("wettelijke garantie") dan geeft de wet wel aan dat er hersteld moet worden binnen een redelijke termijn. Dit is doorgaans twee weken.

Om de garage aan te kunnen spreken is het van belang om alsnog een termijn te stellen waarbinnen de auto gerepareerd moet zijn. Informatie over de stappen die u kunt nemen leest u in het stappenplan onderhoud en reparatie.