auto gehuurd Lissabon Airport

Vraag gesteld door A.J. Frima op 18 augustus 2016

ongeluk mijn schuld.
eigen risico 1000,- niet afgekocht.
afrekening: eigen risico 2040,- (klopt, maar had ik niet gezien, wel getekend).
Schade meer. Rekening voor mij 3000,-
Komt door: eigen risico, blijkt excl BTW 23%
Luchthaventoeslag; blijkt over totale bedrag vast percentage: 400,-
Nog paar kleine dingen.
ik betaalde al luchthavenbelasting (vlucht)
Vraag: Waarom nogmaals belasting en ook over schade?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft op de luchthaven van Lissabon een auto gehuurd, waarmee u door uw eigen schuld een ongeluk heeft gehad. U had het eigen risico niet afgekocht. Er is een bedrag van € 3000 inclusief BTW aan schade in rekening gebracht. Verder heeft u een bedrag van € 400 aan luchthaventoeslag moeten betalen. U vraagt zich af of dit terecht is.

Het is gebruikelijk dat de schade inclusief BTW is. Soms wordt dit toch als een apart bedrag op de rekening vermeld. Het is ook niet ongebruikelijk dat er verschillende toeslagen worden berekend, bijvoorbeeld leeftijdstoeslag of toeslag voor een extra bestuurder. Ook een luchthaventoeslag kan in rekening worden gebracht. Dit is iets anders dan luchthavenbelasting, hetgeen een doorberekening van kosten die aan een vliegreis verbonden zijn. U heeft dus geen dubbele belasting betaald.

Welke toeslagen de verhuurmaatschappij hanteert, en wat deze inhouden, staat in de huurovereenkomst dan wel de algemene voorwaarden.Of een en ander terecht in rekening is gebracht, kunt u daarin nakijken.

Meer informatie over het huren van een auto in het buitenland vindt u op onze website.