Airco kapot door werkzaamheden asfalt bewerkstelligd door Rijkswaterstaat

Vraag gesteld door ron58 op 28 mei 2015

Ik heb even een vraagje (n.a.v doorverwezen te zijn door de ANWB leden service) aan u betreffende ben mij kapot geschrokken met een gratis airco check.
Een airco probleem ontstaan door wegwerkzaamheden van afgelopen winter op de A 28 ik moet gewoon naar mijn werk , tussen het t' Harde en Elspeet wat nu blijkt bij een Airco controle dat er meerdere kleine gaatjes in zaten! Steenslag waar het van onder van mijn auto tegen aan gekomen is. De kosten zouden dan tussen 750 euro //1000 euro kosten incl. om het te laten maken, wat ik dus niet heb! en heel raar ervan opkeek.
Kan ik enige schadevergoeding eisen ? en zo ja helpt u mij daarmee of wat is uw advies. Want ben ik daar tegen verzekerd dat Rijkswaterstaat door wegwerkzaamheden (Asfalt ) dit heeft bewerkstelligd? Terwijl ik mij keurig aangepast heb met het rijden erop :Ik heb in iedere geval bewijs van de dealer dat het daardoor gekomen zou zijn. als het maar 1 of 2 gaatjes waren kon het gemaakt worden maar 6 en op een rijtje?
Note: Airco heeft het altijd goed gedaan en gewerkt!
en mijn auto is in goede staat en in goede onderhoud.

In afwachting op uw antwoord,

Alvast bedankt voor uw medewerking

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft schade opgelopen aan uw auto (airco) door steenslag, welke veroorzaakt zou zijn door toedoen van wegwerkzaamheden. Nu vraagt zich af of Rijkswaterstaat hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

Als uitgangspunt geldt, dat een ieder zijn eigen schade draagt totdat men kan aantonen dat een ander hiervoor aansprakelijk is. Kortom; u dient met bewijzen te komen waaruit redelijkerwijs blijkt, dat de wegbeheerder aansprakelijk is voor de desbetreffende schade.

Vooralsnog schat ik uw kans op succes in deze kwestie gering in, mede op grond van het grote tijdsverloop tussen de wegwerkzaamheden en constatering van de schade.

Voor meer informatie over dit onderwerp, alsmede voor onze modelbrief, verwijs ik u graag naar onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/aansprakelijkheid/aansprakelijkheid-wegbeheerder***

Reactie van ron58:

Beste Michael,

Bedankt voor uw snelle antwoord.

Dat het niet in december 2014 is gemeld, komt natuurlijk doordat ik toen de airco niet hoefde na te laten zien, en dus pas kortgeleden de airco heb laten checken.
Niet te weten dat mijn airco lek was, en het constateren van de schade dus nu pas is, is dus niet verwonderlijk!
Natuurlijk heb ik geen foto's. e.d maar wel de weg kan benoemen tussen het 't Harde en Elspeet waar de werkzaamheden omstreeks oktober 2014 /december 2014 plaats vond.

Kijk als er een steentje door mijn ruit was gevlogen door die werkzaamheden , kon ik direct actie ondernemen.

Dus schat u mijn kansen nog steeds gering in als ik u dit vertel ? of zal ik het op de modelbrief uiteenzetten, en maar afwachten wat ze gaan doen?

In afwachting op uw antwoord,advies***

Reactie van ron58:

Beste Experts :

Nog even terugkomend op mijn vorig bericht, wil ik aangeven dat ik als een trouw lid van uw organisatie vanaf 1988 nu beroep doet op de rechtsbijstand en hulp die ik in mijn mijn complete pakket heb om met het verzoek aan u dat u zich met Rijkswaterstaat in verbinding stelt, en er voor mij achter aangaat en het voor mij oplost. Want deze grote schadepost had niet gehoeven!

Want wat moet ik op een modelbrief vermelden?
En waarom ik mij eerst persoonlijk in verbinding moeten stellen met hun?
Daar heb ik jullie immers toch voor?

Nogmaals de airco heeft het altijd goed gedaan totdat ik er pas nu achter kwam dat die lek was met een controle.
De rest /toedracht verwijs ik naar mijn vorige schrijven.
Ik kan alles aantonen en bewijzen als het moet, als er evt.expertise moet worden gedaan wat overigens zonder kosten voor mij zou moeten betekenen.

Bij meer info: kunt u ook contact met mij opnemen: De telefoon nummers en mail adres zijn bekend bij u

In afwachting op antwoord,***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Op grond van het lidmaatschap van de ANWB heeft u recht op juridisch advies. Het behandelen van een zaak gaat echter verder dan adviseren.

Zoals mijn collega aangaf zult u hoe dan ook moeten aantonen dat de schade is veroorzaakt door de betreffende wegwerkzaamheden. Dat is eenvoudiger als u de schade direct kunt constateren. In dit geval ontdekt u de schade echter pas later.  U heeft inmiddels op diverse plaatsen gereden en dat maakt het bewijs moeilijk.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft zou ik deze hierin betrekken. Wij kunnen u alleen adviseren. Het sturen van een brief waarin u uitleg geeft van de situatie en de oorzaak van de schade is altijd de eerste stap. U zult het antwoord vervolgens af moeten wachten.