Wanneer wordt er expliciet van Bovag garantie afgeweken?

Vraag gesteld door Fred 22 op 29 april 2015

Bij aankoop van een tweedehands auto bij een Bovag-aangesloten bedrijf word BOVAG garantie verleend bij occassions boven de 4500,-. Er kan een meerprijs gevraagd worden voor deze garantie in de vorm van afleverkosten. Er kan ook afgeweken worden van deze garantie als volgt (van ANWB site http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/de-koop-sluiten/fabriek-en-bovaggarantie):

"De koper krijgt zes maanden BOVAG-garantie op occasions vanaf € 4.500,- of vanaf 35% van de cataloguswaarde. Als de verkoper geen BOVAG-garantie wil verlenen, dan moet er op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien. Sinds 1998 is voor personenauto's het BOVAG-garantiebewijs gekoppeld aan de Nationale Auto Pas: de zogenaamde BOVAG-garantiepas. Bij koop van een gebruikte auto met BOVAG-garantie moet deze Pas worden afgegeven."

Mijn vraag is: wat moet er in het contract staan om expliciet af te zien van BOVAG garantie? In het geval dat het contact specificeert dat er bv. "3 maanden garantie is op motor/bak", impliceert dat dan afzien van BOVAG garantie, of is de BOVAG garantie dan nog steeds van toepassing? Tot in hoeverre moet er letterlijk staan "koper ziet af van BOVAG garantie"?

Antwoord van David

ANWB Expert

In een soortgelijke situatie is er in een koopovereenkomst vermeld dat er sprake is van 3 maanden garantie. Het is mogelijk dat een gebruikte auto wordt verkocht zonder garantie, wanneer de consument daar uitdrukkelijk schriftelijk van afziet. Dit kan ook voor een gedeelte van de termijn van zes maanden. Waar het om gaat is wat de bedoeling van partijen was bij deze bepaling en waarover precies gesproken is. De bepaling dat er sprake is van 3 maanden garantie zou dan kunnen duiden op een verkorting van de termijn van BOVAG-garantie.

Om problemen te voorkomen is het verstandig zo duidelijk mogelijk te omschrijven wat partijen overeenkomen met betrekking tot de garantie.