verkeersboete Italie, 5 dagen termijn

Vraag gesteld door Edegroot op 01 december 2016

Ik heb een verkeersboete uit Italie gehad voor te hard rijden op de A1. De boete komt van ' Polizia Di Stato, sezione polizia stradale firenze' en is woensdag 30/11 aangetekend bezorgd. De tekst is volledig in het Italiaans. Mbv google translate getracht de tekst te vertalen. De vragen die ik heb zijn de volgende:
* Als ik binnen 5 dagen betaal, krijg ik een korting van 30% op het totaalbedrag. Mijn vraag is wanneer die 5 dagen in gaat. Is dat de dagtekening (22/11) of het moment dat de boete aangetekend is afgeleverd?

* Blijkbaar moet ik ook een kopie van het rijbewijs inleveren. Dat willen we graag aangetekend doen ivm bewijs dat we het tijdig hebben ingestuurd. Maar volgens de brief kan dat niet. Hebben jullie hier nog tips voor?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft en tweetal vragen naar aanleiding van de verkeersboete, die u onlangs uit Italië heeft ontvangen. U vraagt zich af van welke datum u dient uit te gaan om in aanmerking te komen voor de 30% korting, indien de boete binnen 5 dagen wordt voldaan. In de brief wordt u verzocht tevens en kopie van uw rijbewijs toe te zenden. U wenst dit per aangetekende brief te doen, maar dit schijnt niet te kunnen. U vraagt zich af hoe u dit nu het best kunt doen.

Vijf dagen termijn wordt berekend vanaf datum van ontvangst van de verkeersboete.

Advies is desondanks om kopie rijbewijs per aangetekende post te versturen naar het adres vermeld in de brief. Tevens raad ik u aan een kopie rijbewijs naar het aangegeven e-mailadres te versturen en eventueel ook nog per reguliere post. Laat u na de gevraagde kopie rijbewijs tijdig op te sturen, dan riskeert u een geldboete van circa € 300,00

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.