Rijbewijs inleveren in Duitsland

Vraag gesteld door Faldo op 25 februari 2016

Ik heb op 10 augustus 2015 een snelheidsovertreding gemaakt in Duitsland. En werd door een motoragent staande gehouden. Ik heb een boete betaald van € 185 en kreeg een maand rijverbod, welke de volgende dag 11 augustus inging, zodat ik nog naar huis kon rijden.
Nu krijg ik een Anmahnung des Führerscheins. Waarin staat dat de maand rijverbod op 23 februari 2016 ingaat en dat ik mijn rijbewijs moet opsturen omdat ambtelijk te laten vermelden.
Ik heb mijn rijbewijs als beroepschauffeur dagelijks nodig. En daarbij, had de politieagent mij gezegd dat met het betalen van de boete alles "erledigt" was.
Wat voor mogelijkheden zijn er om mijn rijbewijs niet te hoeven opsturen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent op 10 augustus 2015 staande gehouden vanwege een snelheidsovertreding. Naast een geldboete werd u tevens een rijverbod van een maand in Duitsland opgelegd. Volgens de verbalisant zou het rijverbod de volgende dag al ingaan. Recentelijk heeft u een aanmaning ontvangen met de mededeling dat het rijverbod op 23 februari ingaat en of u het rijbewijs wil opsturen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Ervan uitgaande dat het hier om dezelfde verkeersovertreding gaat, adviseer ik u contact (mail of telefoon) met de dossierbehandelaar (contactgegevens echt bovenaan de brief), en leg hem/haar de situatie uit.

Indien de dossierbehandelaar van mening blijft, dat het rijverbod nier eerder van kracht is geweest, kunt u hem/haar verzoeken te volstaan met een scan van het rijbewijs of verdubbeling van de geldboete in plaats van het rijverbod.

Tot besluit bestaat er ook de mogelijkheid om rijverbod te effectueren bij een zogenaamde Bussgeldsteel (bijv in kleve; vlak bij Nijmegen). Nu het rijverbod inmiddels van kracht is, dient u een andere persoon - in bezit van geldig rijbewijs - te laten rijden. Voordeel van deze optie; u krijgt rijbewijs direct na plaatsing aantekening retour.