Ontbinding koopovereenkomst door niet verholpen storing

Vraag gesteld door PCMvH op 12 mei 2015

Geachte heer mevrouw,

In vervolg op uw antwoord (07-04-15 Cathy Lutgert) op mijn eerdere schrijven (03-04-15) nog het volgende.
Een van de twee storingen is eindelijk verholpen medio april, n.l. het beperkte motorvermogen dat de auto had.

Het andere voor mij essentiele probleem, n.l. niet werkende stoelverwarming in beide voorstoelen is nog steeds niet opgelost.
Een van de voor mij beslissende factoren om deze auto te kopen waren o.a. de luxe elektrisch verstelbare stoelen, met koeling en stoelverwarming.
Het is gezien mijn rugklachten een absolute must dat deze verwarming werkt. Een van de redenen dat ik ooit Saab ben gaan rijden zijn de goed zit en de verwarmde stoelen.
Tot nu toe het probleem trachten op te lossen door een warmwaterkruik te gebruiken, maar dat is verre van ideaal tijdens het autorijden.

Afgelopen week zijn de stoelen weer eens (4e of 5e maal vanaf januari) doorgemeten, en nu bij een andere Saab garage.
De conclusie is nu dat de rugverwarming stuk zou kunnen zijn.
Daar komt men nu pas na 5 keer doormeten sinds januari achter.
Er wordt nu een nieuw rugverwarmingsmatje besteld. Eerder is er al een keer het zitgedeelte vervangen. Heeft niet geholpen.
Blijkbaar functioneerd de verwarming in de ene stoel ook niet als de andere stuk is.
Dit moet volgens de garagehouder niet kunnen maar hij weet niet waaraan dit ligt.

Ik begin er eigenlijk genoeg van te krijgen en heb weinig hoop meer dat de garage dit probleem dat al begin januari gemeld is alsnog gaat oplossen. Ook gezien de opmerking dat verwarming op dit moment niet meer nodig is.

Indien het probleem niet opgelost is na het plaatsen van een nieuwe rugmat dan zou ik op basis van het niet functioneren van de stoelverwarming de koop alsnog willen laten ontbinden.
Ik ben er bij de aanschaf van deze auto vanuit gegaan dat ik deze weer minimaal een jaar of 8 jaar blijf rijden.
Maar ik wil geen 8 jaar zonder stoelverwarming gezien mijn rugklachten.
Ik mag toch verwachten dat bij een zo dure auto (nieuwprijs was €65.000) alles naar behoren moet werken.
Is het mogelijk op grond van deze niet werkende verwarming in beide voorstoelen de koop alsnog te laten ontbinden?

In uw vorige antwoord sprak u over een verbruiksvergoeding of gedwongen inruilprijs.
Wat houdt dit precies in?

Omdat de garagehouder er zo lang over doet om dit te repareren gaat het mij straks geld kosten.
Ik heb de auto inmiddels 4 mnd en 9.000 km (gevolg vakantie) mee gereden. Hij is van aug 2010.
Aan wat voor bedrag moet ik denken?

Mvrgr PCMvH

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is op grond van deze niet werkende verwarming in beide voorstoelen de koop alsnog te laten ontbinden? Daarnaast wenst u na te gaan wat een verbruiksvergoeding of gedwongen inruilprijs precies inhoudt en hoe hoog deze kosten zijn. U heeft de verkoper in de gelegenheid gesteld om het probleem met de stoelverwarming te repareren. Dit is tot op heden niet gelukt. 

U kunt stellen dat stoelverwarming een essentieel onderdeel betreft van de overeenkomst en dat normaal gebruik van de auto zonder werkende stoelverwarming niet mogelijk is. De auto is niet conform de gesloten overeenkomst en wanneer herstel niet mogelijk blijkt, heeft u de mogelijkheid de koopovereenkomst te ontbinden. U levert de auto in en u krijgt uw aankoopbedrag en een vrijwaringsbewijs terug. U kunt hiervoor onze modelbrief gebruiken.

Van een gedwongen inruilprijs of gebruiksvergoeding kan sprake zijn als u een langere tijd of veel kilometers met de auto hebt gereden. Dit is vaak een aanbod van de verkoper omdat u anders een tijd lang ‘gratis’ in de auto hebt kunnen rijden. Via onze website kunt u zelf een berekening van deze kosten maken en daarmee kijken of het aanbod van de verkoper reëel is. Ik raad u aan dit in eerste instantie nog niet te benoemen in de brief. U kunt ten eerste de reactie van de verkoper afwachten. 

Wil de verkoper niet meewerken aan de ontbinding, dan raad ik aan uw klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Voertuigen. De Geschillencommissie Voertuigen kan een bindende uitspraak doen over uw zaak. Wanneer u in het gelijk wordt gesteld, dan krijgt u de kosten die u heeft moeten maken voor de Geschillencommissie terug.