Mijn vlucht met Ryanair is geannuleerd, wat nu?

Vraag gesteld door Ryanair vluchtannulering op 29 september 2017

Ik heb van Ryanair bericht gekregen dat mijn vlucht is geannuleerd in verband met de problemen met piloten. Ik zou volgende week vertrekken. Waar heb ik recht op?

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U zou volgende week vliegen met Ryanair maar nu blijkt uw vlucht geannuleerd. U vraagt zich af waar u recht op heeft.

Ryanair annuleert vluchten
Ryanair annuleert veel vluchten in verband met een tekort aan piloten. Ryanair geeft aan dat de getroffen reizigers zijn overgeboekt of dat zij hun geld hebben terug gekregen. Daarnaast wordt een voucher van 40,- aangeboden.

Europese luchtvaartverordering
Omdat er sprake is van een annulering van uw vlucht korter dan 2 weken voor de geplande vertrekdatum is de Europese luchtvaartverordening van toepassing. Hierin staat dat u recht hebt op volledige terugbetaling van uw ticket binnen 7 dagen of een andere vlucht onder vergelijkbare vervoersvoorwaarden bij de eerste gelegenheid. U kunt ook kiezen voor een andere vlucht onder vergelijkbare vervoersvoorwaarden naar uw eindbestemming op een latere datum naar uw keuze, indien er plaats beschikbaar is.

Compensatie
Daarnaast hebt u recht op compensatie als de annulering binnen 2 weken voor de geplande vertrektijd wordt meegedeeld. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de afstand van uw geplande vlucht. Zie voor de hoogte van de compensatie het schema op onze pagina over annulering van uw vlucht.

Geen recht op compensatie
U hebt geen recht op compensatie als de vervangende vlucht ongeveer de zelfde vertek- en aankomsttijden heeft. Is de annulering tussen de 2 weken en 7 dagen voor de geplande vertrektijd gemeld dan staat in de Verordening daarover het volgende: U krijgt geen compensatie als u een vervangende vlucht naar uw bestemming krijgt die niet eerder dan 2 uur voor de geplande vertrektijd vertrekt en u minder dan 4 uur later dan de geplande aankomsttijd op uw eindbestemming brengt.

Voucher
De door Ryanair aangeboden voucher á € 40,- is dus niet voldoende. Vouchers en reisbonnen of andere diensten anders dan geld mogen alleen indien u daarmee akkoord gaat.

Om de compensatie te verhalen bij Ryanair stuurt u hen zo snel mogelijk een aangetekende brief waarin u een beroep doet op de Verordening. U kunt daarbij gebruik maken van onze modelbief.

Rechtsbijstand
Hebt u een Wegenwacht compleet pakket of een losse rechtsbijstandsverzekering dan kunt u de rechtsbijstand inschakelen om voor u de zaak af te handelen. Daarnaast zijn er ook andere organisaties die bijstand kunnen verlenen. Zij doen dit vaak op basis van no cure no pay. Ontvangt u de compensatie dan ontvangen zij daarvan een percentage.