Is het toegestaan bagage te binden op een fietsenrek op de auto op vakantie naar frankrijk?

Vraag gesteld door Nancy van Poppel op 13 juli 2016

Geachte heer/mevrouw,

Wij willen wat spullen op het fietsenrek binden om dit zo te vervoeren naar de camping in Frankrijk. We denken dan aan een tafeltje, drie campingstoeltjes en een tent. We willen dit verpakken in plastic en dan met spanbanden goed monteren aan het fietsenrek achterop de auto (Toyota corolla stationwagen).

Echter artikel 5.18.7 1 van de Regeling Voertuigen stelt; ' Bij het vervoer van goederen aan de achterzijde van een personenauto, bedrijfsauto met een technisch toegestane maximummassa van niet meer dan 3.500 kg, bus of driewielig motorrijtuig, of aan de achter- of voorzijde van een aanhangwagen met een technisch toegestane maximummassa van niet meer dan 3.500 kg moet worden voldaan aan de volgende eisen: a. de goederen moeten deugdelijk zijn bevestigd op, in of aan een deugdelijke lastdrager; b. de lastdrager moet deugdelijk aan het voertuig zijn bevestigd; c. de lastdrager mag met inbegrip van de goederen niet meer dan 0,20 m buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken; d. indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, mogen geen andere én niet meer van deze goederen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd; e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee... '


Riskeren wij bij het gebruik van het fietsenrek als bagagedrager een boete in Nederland cq Belgie en/of Frankrijk? Zijn we verzekerd als deze losschieten of op een andere manier schade toebrengen aan ander verkeer?
Hoe kunnen we op een toegestane manier het fietsenrek gebruiken als bagagedrager?

Bij voorbaat dank voor uw advies.

Met vriendelijke groet,

Nancy van Poppel
***


Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over het vervoeren van diverse zaken op de fietsendrager achter de auto.

Zoals u zelf al aangeeft staat er in de Regeling Voertuigen in artikel 5.18.7 lid 1 sub d dat indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, er geen andere én niet meer van deze goederen mogen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd.

Bij het gebruiken van de fietsendrager als bagagedrager voor de genoemde spullen riskeert u inderdaad een boete. Als er schade ontstaat als gevolg van de ondeugdelijke bevestiging, dan kan deze schade op u worden verhaald.

Het is niet toegestaan de fietsendrager te gebruiken als bagagedrager, dus ik kan u helaas niet zeggen op welke manier u de fietsendrager wel als zodanig mag gebruiken.