garantie tweede hands auto

Vraag gesteld door MEERVAL @211 op 05 december 2018

zes weken geleden auto gekocht na zes weken distributieketting kapot schade volgens vw dealer 5000 euros aanschafwaarde auto 10.000 euro.s garage wil van niks weten kan dit

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Kunt u ook aangeven hoeveel kilometers de auto gereden heeft en van welk bouwjaar de auto is?***

Reactie van MEERVAL @211:

de auto is van augustus 2009 kilometerstand 103.000***

Reactie van Marika Oliviera:

U hebt een occasion gekocht uit 2009 met 103.000 km op de teller. 6 weken na aankoop gaat de distributieketting kapot. De Volkswagen dealer komt u niet tegemoet.

Of u in dit geval iets kunt richting de verkoper hangt af een aantal zaken.

Onderzoek

Als u een auto koopt heeft u als koper een onderzoeksplicht. U koopt een gebruikt goed. De vraag is of u bijvoorbeeld een proefrit heeft gemaakt en heeft gevraagd naar het onderhoud van de auto. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto.

Wet

Als u geen garantie hebt kunt u wel beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Op zich is een distributieketting onderhoudsvrij. U mag dan ook onder normale omstandigheden verwachten dat deze niet vervangen hoeft te worden. De distributieketting zelf moet dan wel zelf de oorzaak zijn van de problemen.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit zo is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Mogelijkheden

In uw geval hangen uw mogelijkheden dus af van de informatie die bij de koop is gegeven, de leeftijd, kilometerstand en het onderhoud van de auto. Had u het gebrek zelf niet eenvoudig kunnen ontdekken, dan kunt u aangeven dat u dit niet hoefde te verwachten. Tevens heeft het gebrek zich dus binnen 6 maanden geopenbaard waardoor het aan de verkoper is om aan te tonen dat het gebrek door uw eigen gebruik veroorzaakt is.

Stappenplan

Meer informatie over TSI-motoren met problemen en stappenplan klachten na aankoop vindt u op onze website.