Brief over verkeersovertreding 3 jaar na dato

Vraag gesteld door Recky op 23 april 2018

Ik kreeg gisteren een brief thuis met daarin een verkeersboete uit Italie, daterend uit 2015.

Ik kan me inderdaad herinneren dat ik na onze vakantie in Toscane een boetebedrag moest betalen aan het autoverhuurbedrijf waar ik mijn auto had gehuurd. Ik was inderdaad per abuis een ZTL zone ingereden in Pisa, op zoek naar een parkeerplaats. Was volgens mij iets van 70 euro, vond ik schappelijk. Maar kennelijk zijn dat dus alleen de administratiekosten die ze doorrekenen aan mij om mijn gegevens door te geven aan de politie. Zover heb ik me inmiddels ingelezen. Ook lees ik dat de politie vervolgens 365 dagen heeft om mij de boete door te sturen.

Maar ik krijg nu in 2018 dus pas een brief met daarin de datum van overtreding (07-09-2015) en datum van notificatie (22-05-2016). Het boetebedrag is 208 euro plus 45 euro 'procedurekosten', totaal 253 euro.

Wat adviseren jullie? Is dit niet allang verjaard?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Italië ontvangen, vanwege en verkeersovertreding begaan in 2015. U vraaagt zich af of u de boete niet al verjaard is.

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding.

De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW.

Verjaring boete bij huurauto's
Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Advies
Ik adviseer u middels gebruikmaking van onze modelbrief, bezwaar te maken op grond van verjaring van de boete.

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië vindt u op onze website.