verplichte verbruikerskosten niet vermeld in huurvoorwaarden

Vraag gesteld door Elvira op 12 februari 2016

nadat wij een vakantiewoning bij novasol hadden geboekt, kreeg ik na veel aandringen pas de verplichte verbruikerskosten op van €62,50 per dag. Wij gaan 2 weken; dus totaal te voldoen bij aankomst €875. In de huurvoorwaarden staat dit bedrag niet vermeld en ook niet op het verhuurcontract. Zij geven aan dat ik dit toch terugkrijg na de vakantie als alles verrekenend wordt (toeristenbelasting, schoonmaakkosten, etc.) Ik was het hier niet mee eens omdat ik deze kosten juist van te voren moet betalen volgens het contract. Ik heb gevraagd of er over de hoogte van de verbruikerskosten valt te praten, maar zij houden zich aan de regels volgens hun. Want zo staat het tenslotte vermeld in de voorwaarden. Maar ik kan geen bedragen vinden! Zij kunnen ,bij wijze van spreken, wel €100 per dag vragen als zij dat willen, als je dit maar vermeld! Kan en mag dit zomaar? Mijn moeder gaat met ons mee en geeft ons deze vakantie kado. (78 jaar en met aow best een hele opgave zo!) Als ik dit had geweten had ik dit niet gedaan en vind dit zeer misleidend. Heb ik een poot om op te staan?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij Novasol een vakantiehuis geboekt. Pas na veel aandringen vernam u de bijkomende verplichte verbruikerskosten (energiekosten/toeristenbelasting/schoonmaakkosten) a € 62,50 per dag (€ 875,- voor 2 weken). U vraagt zich af of het geoorloofd is, deze kosten na boeking pas kenbaar te maken.

Neen, volgens de Autoriteit Consument &Markt (ACM) is niet toegestaan voorzienbare kosten pas achteraf (na de boeking) kenbaar te maken. Voorzienbare kosten dienen vooraf bij het sluiten van de overeenkomst duidelijk te zijn.

Bovendien is de hoogte van de voorgeschotelde gebruikerskosten aan de hoge kant.

Indien u er met Novasol niet uitkomt, neem contact op met ConsuWijzer.