Verkeersboete uit Duitsland met rijverbod

Vraag gesteld door Jan Klerkx op 28 mei 2018

Ik heb onlangs een verkeersboete gekregen uit Duitsland wegens te hard rijden. Ik moest een vragenformulier ("Zeugenfragenbogen") invullen om te bevestigen dat ik echt de chauffeur was op dat moment. Dit formulier heb ik ingevuld en teruggestuurd. In de brief bij dit formulier werd een bedrag genoemd plus een rijverbod (in Duitsland) van één maand. Vervolgens heb ik een "Bußgeldbescheid" (kennisgeving van boete) ontvangen maar de boete die daarop staat is twee keer zo hoog als vooraf aangekondigd. Telefonische navraag leert dat men dit "altijd" zo doet bij overtredingen begaan door chauffeurs uit het buitenland. Ik had echter eerder begrepen dat men zelf kan kiezen voor deze verdubbeling om een rijverbod te vermijden, maar niet dat het automatisch gaat. Verder is dit Bußgeldbescheid op 8 mei jl. gedagtekend maar heb ik het pas op 24 mei jl. ontvangen. De beroepstermijn is twee weken (voor zover ik dit kan opmaken) maar was dus al verlopen op het moment van ontvangst. Wat kan ik doen om hiertegen in beroep te gaan?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vanwege een verkeersovertreding in Duitsland heeft u een geldboete als een rijverbod van een mand opgelegd gekregen. Uiteindelijk heeft men de boete verdubbeld en is het rijverbod zodoende komen te vervallen. U vraagt of u hieraan nog iets kan verandern.

Vele deelstaten leggen bij de zwaardere verkeersovertredingen standaard een verdubbeling van de boete op aan overtreders welke niet in Duitsland woonachtig zijn, in plaats van een geldboete als een rijverbod.

U zou desbetreffende instantie kunnen verzoeken de verdubbeling van de boete terug te draaien, naar een geldboete en een rijverbod van 1 maand. Hudt er wel rekening mee, dat u in sommige deelstaten, wanneer er sprake is van een rijverbod - u het rijbewijs moet opsturen of ter activering van het rijverbod ter plaatse dient te verschijnen met uw rijbewijs.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.