Moet ik een snelheidsovertreding uit Italie betalen van bijna 2 jaar geleden

Vraag gesteld door Anja Leenders op 13 juni 2018

Ik heb op 12-06-2018 een bekeuring binnen gekregen uit Italie van een snelheidsovertreding welke heeft plaatsgevonden bijna 2 jaar geleden nl. op 20-08-2016. Ze bieden ook aan als je deze betaalt binnen 5 dagen dat je 30% korting mag aftrekken maar de brief is gedateerd op 04-06-2018 dus de korting is ook al niet meer geldig.
Is de wettelijke termijn hiervan niet al lang verlopen en moet ik deze boete nog betalen?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Op 12 juni 2018 hebt u een boete uit Italië ontvangen vanwege het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid van twee jaren geleden (20 augustus 2016). U vraagt zich af of u de boete nog moet betalen.

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW.

Verjaring boete bij huurauto's
Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Advies
Ik adviseer u in uw geval middels gebruikmaking van onze modelbrief, bezwaar te maken op grond van verjaring van de boete.

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië vindt u op onze website.