Boete Spanje erg onduidelijk

Vraag gesteld door SanderVeen op 20 februari 2017

Goedemiddag,

Ik heb gisterenmiddag een aangetekende brief van de Servei de Recaptació van het Consell Comarcal del Baix Empordá in de bus gekregen. Ik was ervan op de hoogte dat ik een viertal boetes uit Spanje kon verwachten. Ik was hiervoor namelijk door het autoverhuurbedrijf (ik had een huurauto) al belast. Ik kon me niet voorstellen waarvoor deze boetes dan zijn geweest, omdat ik voor zover ik weet niet te hard heb gereden oid.

Er is werkelijk niets in de brief aangegeven anders dan het bedrag wat ik moest betalen en het feit dat het een boete betreft. Ik heb geen idee waarvoor deze boetes zijn, maar ze blijken alle vier 90 euro te zijn, en ook geld er een toeslag. Het is niet duidelijk waarvoor deze toeslag is.
Het kenteken van de huurauto en de datum van de overtreding is wel weergegeven, maar nogmaals niet wat voor overtreding het is of waar deze overtreding zich heeft plaatsgevonden.
Ook is de aangetekende brief naar het verkeerde adres gestuurd (wat erg dubieus is, want ze hadden mijn adresgegevens uiteraard wel), en weet ik dus ook niet of dit de eerste of de tweede brief is.

Kortom: is dit echt? Er is namelijk helemaal geen bewijs en ik zie er nogal tegenop om 400 euro te betalen voor boetes waarvan ik niet eens weet of ik ze überhaupt gereden heb. Is er een manier om dit allemaal te achterhalen? En wat als ik deze boetes helemaal niet betaal?

Graag hoor ik snel wat ik hiermee kan.

Vriendelijke groet,
Sander

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U hebt per aangetekende brief een boete uit Spanje ontvangen. In de brief staat niet vermeld welke overtreding u begaan zou hebben, evenmin de plaats van overtreding. Ook valt er te lezen dat er ook sprake is van een toeslag (verhoogde boete). Voorts is de brief onjuist geadresseerd. Al met al heeft u zo uw vraagtekens over de echtheid van de boete, en vraagt zich af hoe nu te handelen.

Het heeft er alle schijn van dat u de eerste brief gemist heeft - vanwege onjuiste adressering? -, waardoor u niet meer in aanmerking komt voor het gereduceerde tarief, en het feit dat bij u verondersteld wordt om wat voor overtreding het handelt etc.

Controleer diverse gegevens van de brief via Google om na te gaan of u hier te maken heeft met een officiële instantie.

Mocht blijken dat u met een officiële instantie van doen heeft, dan adviseer ik u een mail of een bericht via Facebook te sturen, waarin u vraagt om opheldering soort overtreding etc. alsmede dat u hen wijst op de onjuiste adressering.

Meer informatie over boetes uit Spanje vindt u op onze website.