Boete Duistand

Vraag gesteld door M. Savas op 17 juli 2018

Goedendag,

Ik heb vandaag een brief gekregen met daarin, dat ik een snelheidsboete heb ontvangen in Duitsland. Het gaat om een boette van 680 euro en nog beslag op mijn rijbewijs. Ik heb in de auto van mijn vader gereden, maar we gaan over 3 dagen via Duitsland met de auto naar Turkije. Ik heb de brief ingevuld en per post op gestuurd. Mijn vraag is kan ik problemen krijgen onderweg naar Turkije Terwijl mijn vader rijdt in zijn eigen auto? De rekening komt later na dat ze de formulier hebben ontvangen.

Alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Duitsland heeft u te hard gereden in de auto van uw vader en u heeft een boete gekregen. U vertrekt deze week naar Turkije en u wilt weten of u onderweg in Duitsland problemen kunt verwachten.

In Duitsland wordt de boete opgelegd aan degene die op het moment van de overtreding de bestuurder was. Om de daadwerkelijke bestuurder te kunnen beboeten wordt een Anhorungsbogen of een Zeugenfragenbogen aan de kentekenhouder gestuurd. Dat is waarschijnlijk het formulier dat u heeft ingevuld en teruggestuurd.

Als u naast een geldboete ook een rijverbod opgelegd krijgt dan geldt dit alleen in Duitsland. U heeft dan 4 maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op uw rijbewijs. Soms gaat het verbod in op de dag nadat u het heeft laten aantekenen.

Dat betekent dat u nog gewoon in Duitsland mag rijden totdat u het rijverbod heeft laten aantekenen op uw rijbewijs. Als u lang naar Turkije gaat dan raad ik u aan om iemand de post in de gaten te laten houden, zodat ze u op de hoogte kunnen stellen als er post komt vanuit Duitsland.