Berekening aanschaf prijs Kia Picanto Ec.Plusl. Nav.

Vraag gesteld door nicole01 op 15 maart 2017

Geachte heer/mevrouw,

De catalogusprijs voor deze auto is € 13.275,- incl. afleverk enz. enz.
In de specificatie van de dealer staat: € 12.495,- (catalogusprijs), € 795,- overig, en € 91,41 (vaste kosten overheid). deze specificatie opgeteld dan kom ik op € 13.381,-, hetgeen dus € 104,- hogers is dan de catalogusprijs.
Naar ik heb begrepen uit de catalogus is € 13.275,-, eigenlijk inclusief allegenoemde bedragen.
Mijn vraag is of je de dealer hierop kunt aanspreken?
Of moet ik dit accepteren als ik al getekend heb, maar de auto nog niet in mijn bezit heb?
Vriendelijke groet,
Jos Miltenburg

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft recent een nieuwe Kia Picanto gekocht. In de specificatie van de dealer blijkt er een klein verschil tussen aanschafprijs en de catalogusprijs. U vraagt zich concreet af of de catalogusprijs niet inclusief alle bijkomende kosten moet bedragen.

Onvermijdbare kosten nu verwerkt in de prijs
De wet schrijft voor dat onvermijdbare kosten in de advertentieprijs of op het prijskaartje moeten worden opgenomen. Bij nieuwe auto’s zijn dat bijvoorbeeld transportkosten, registratie bij de RDW, nummerplaten en de recyclingbijdrage. Bij tweedehandsauto’s gaat het om de kosten die gemaakt moeten worden om de auto veilig en op naam uit de garage mee te kunnen nemen. Consumenten die toch nog worden verrast door onvermijdbare extra kosten bij nieuwe of gebruikte auto’s kunnen dit melden bij ConsuWijzer.nl of op het expertplatform van de ANWB.

Graag zou ik aan de hand van uw koopovereenkomst willen beoordelen of de dealer hier juist heeft gehandeld, of dat hij toch in strijd met de wet heeft gehandeld, waardoor u aanspraak kunt maken op het (geringe) verschil in prijs. Kopie koopovereenkomst ontvang ik graag van u per e-mail.

Meer informatie over onvermijdbare kosten in koopprijs auto vindt u op onze website.***

Reactie van nicole01:

Beste Michiel Claessen,

Via deze laptop is het momenteel niet mogelijk om een specificatie van de berekening van de dealer te verstrekken. Maar ik kom hierop terug.
Aangezien ik morgenmiddag de nieuwe auto ga ophalen met mijn vrouw, heb ik om verdere discussie morgen te vermijden, de verkoopadviseur aangesproken over het feit dat de gedrukte consumenten-adviesprijs voor mij het uitgangspunt is en dat er een verschil is van € 106,- (dus boven de Consumenten-adviesprijs). Hij was niet direct blij met deze constatering, en droeg allerlei argumenten hiervoor aan.
Maar ik wil hiermee eigenlijk wel bij u op terugkomen, want wettelijk gezien dient er transparantie te zijn t.o.v. de Consumenten-adviesprijs.
Vriendelijke groet,
Jos Miltenburg***

Reactie van Michiel Claesen:

Klopt het dat u mij desbetreffende factuur nog niet per mail heeft toegezonden?