Uitstekende lading op een aanhanger door Europa 2

Vraag gesteld door Woonpionier op 23 januari 2018

Beste ANWB expert,

Eerder stelde ik u een vraag m.b.t. uitstekende lading op een aanhanger door Europa.

https://www.anwb.nl/experts/juridisch/vraag/9c527aa4-734c-47a4-86d8-e476a75fcc92/uitstekende-lading-op-een-aanhanger-door-europa

Ik wil u danken voor dit antwoord. Maar ik zou mijn vraag graag verfijnen. Met betrekking tot zijwaarts uitstekende lading is het me namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ik de regels moet interpreteren. En over die zijwaarts uitstekende lading maak ik mij de meeste zorgen.

Misschien helpt een concreet voorbeeld voor mijn begrip. Als voorbeeld: Spanje (waarvan op de website staat aangegeven dat zijwaarts uitstekende lading überhaupt NIET mag):

Stel dat we in SPANJE met een combinatie van een 2 meter brede auto met een aanhanger met een 2 meter breed laadplateau, een ondeelbaar object vervoeren van maximaal 2,55m breed. Dan blijven we dus binnen de aangegeven maximum breedte van de combinatie, maar steekt het object aan beide zijden 27,5cm uit ten opzichte van de aanhanger. Mag ik dan concluderen dat we NIET in overtreding zijn?

Onderstaande links illustreren het object dat we willen vervoeren door Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië.

https://drive.google.com/file/d/1_aodNbz-TQRpD3i0RK1O-doPBMa2T1Cp/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1TarR5bD0J5EqP8RigXkqvgwaaiUczGN0/view?usp=sharing

Hopelijk kunt u me nu van definitief uitsluitsel voorzien.

Bij voorbaat dank en met een vriendelijke groet!

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen. Ik kom er spoedig op terug.***

Reactie van Marika Oliviera:

U wilt weten hoe ver de lading in breedte mag uitsteken in Spanje.

Ik kan me voorstellen dat de tekst op onze website wat verwarrend was. Het is echter zo dat in feite de breedte van 2,55 niet overschreden mag worden en dat daarbij lading zowel aan de voorkant als aan beide zijkanten niet mag uitsteken bij personenauto's. Uw conclusie is dus onjuist.