Staking Ryanair

Vraag gesteld door J. Hartendorp op 25 juli 2018

Zoals het er nu naar uitziet, gaat donderdag 26 juli 2018 het cabinepersoneel van Ryan Air staken en vallen er veel vluchten uit. Ik heb een ticket voor die dag, hoe weet ik of mijn vlucht uitvalt. En als de vlucht uitvalt, waar heb ik dan recht op. Ik heb zelf een hotel geboekt en al betaald, kan ik daar dan nog vanaf.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Zoals u aangeeft, lijkt het erop dat er gestaakt gaat worden door het personeel van Ryanair. Dat kan tot gevolg hebben dat ook uw vlucht uitvalt. Ryanair geeft aan dat ze dat met een e-mail of sms zullen doorgeven. Op de website van Ryanair kunt u ook informatie vinden over vluchten en wijzigingen.

Rechten op grond van EU Verordening
Op basis van de EU Verordening heeft u bij annulering van een vlucht recht op:
- een alternatieve vlucht of terugbetaling van de ticketprijs, en
- een financiële compensatie

Of u recht heeft op financiële compensatie, hangt af van hoe lang vóór de vlucht u bent geïnformeerd over de annulering, en de tijd dat u (met alternatieve vlucht) later of eerder aangekomen bent. Meer informatie over wanneer u recht heeft op de financiële compensatie en hoe hoog het bedrag is, kunt u lezen op onze website.

Overmacht?
U heeft geen recht op een financiële compensatie als er sprake is van overmacht. Maar omdat in dit geval sprake is van een aangekondigde staking van eigen personeel, kan Ryanair zich niet op overmacht beroepen.

Op de website van Ryanair kunt u formulieren vinden om de vergoeding (van de compensatie en retour ticketprijs) aan te vragen.

Claimorganisaties
Ryanair zet op dit moment claimorganisaties als Claimingo, EU Claim en Aviclaim onder druk om geen claims in behandeling te nemen die niet eerst door de reizigers zelf bij Ryanair zijn ingediend. Zo hebben ze dat ook in hun algemene voorwaarden opgenomen. Indien uw vlucht onverhoopt onder de geannuleerde vluchten valt, dan horen we graag of en hoe snel u de ticketprijs en de compensatie ontvangt. U kunt dat op dit platform met ons delen.

Hotel
U heeft ook al een hotel geboekt en betaald en vraagt wat uw rechten zijn als u er door de staking van Ryanair niet kan komen. Wellicht kunt u als uw vlucht geannuleerd wordt door de staking nog een andere vlucht boeken, maar dat zal lastig zijn midden in het hoogseizoen.

Of het hotel u (een deel) van het reeds betaalde bedrag terugbetaalt, hangt af van de voorwaarden van het hotel. Sommige hotels zullen annuleringskosten rekenen, andere hotels die via boekingssites zijn geboekt, kunnen vaak tot een dag van tevoren gratis worden geannuleerd.

Als u een annuleringsverzekering heeft, vallen deze annuleringskosten wellicht onder de dekking van uw verzekering. Dit kunt u nalezen in de polisvoorwaarden. Vraag als bewijs voor uw verzekeraar aan Ryanair een schriftelijke verklaring dat de vlucht geannuleerd is.

Meer informatie over de rechten van vliegtuigpassagiers vindt u op onze website.***

Reactie van KajF:

Goedemorgen. Betekent dit dat de sms of mail van Ryanair dient als annuleringsverklaring? Als 'bewijs' bij een schadeclaim is dat nogal onhandig lijkt me, zeker de sms!***

Reactie van Lisette Schreuder:

De mail van Ryanair waarin zij meedelen dat de vlucht is geannuleerd, is voldoende bewijs van de annulering van de vlucht.

Als u geen gebruik maakt van het aanbod om gratis om te boeken naar een andere datum, omdat dit voor u geen zin meer heeft, moet u dat melden bij Ryanair. U heeft dan recht op terugbetaling van de ticketprijs, incl. alle toeslagen die u heeft betaald.