rechtmatigheid boete uit Oostenrijk?

Vraag gesteld door mmooij op 02 september 2016

Wij hebben een boete (Anonymverfuegung) van 50 eur ontvangen uit Oostenrijk voor een datum waarop wij in Oostenrijk te hard zouden hebben gereden. Op die datum waren wij in Nederland. Wij zijn niet in Oostenrijk geweest deze zomer. NAW gegevens kloppen, cijfers en letters kenteken kloppen, missen alleen een streepje (xx-XXXX ipv xx-XX-XX). Duitse, officieel uitziende brief, met slechte vertaling in het Nederlands erbij. Geen mogelijkheid tot beroep. Mail gestuurd, wordt niet afgeleverd. Gebeld met Oostenrijks nummer, voicemail in het Engels. Bericht zegt dat we gewoon moeten betalen en dat er geen enkele correspondentie mogelijk is.
Graag uw advies. NB: uw contactcenter gaf aan dat ik ook ergens het doc kon uploaden, maar dat kan ik niet vinden op uw site. Met vriendelijke groet.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Oostenrijk, maar u bent op het genoemde tijdstip niet in Oostenrijk aanwezig geweest.

De autoriteiten kunnen bij bepaalde overtredingen, die als eenvoudig aan te merken zijn (d.w.z. waarbij de mate van inbreuk op de beschermde belangen resp. de nadelige gevolgen van de daad gering te noemen zijn), afzien van het achterhalen van de identiteit van de onbekende dader en de kentekenhouder door middel van een anonieme boete een tevoren vastgesteld bedrag opleggen.

Bezwaar anonieme boete

Tegen een anonieme boete is geen rechtsmiddel mogelijk. Het is dus in beginsel niet mogelijk bezwaar te maken.

Indien u de verweten overtreding niet heeft begaan (en u kunt dit ook aantonen), dan kan de boete alleen haar geldigheid verliezen door deze niet te betalen.

Er wordt dan net als bij een bekeuring een administratieve strafprocedure in gang gezet en de boete wordt hoger. In deze procedure kunt u dan bezwaar aantekenen resp. heeft u de mogelijkheid om op het verwijt te reageren.