Kan het kloppen dat je in Duitsland een boete krijgt na een aanrijding zonder anhorung?

Vraag gesteld door IHTH op 09 augustus 2015

Ik heb in maart 2015 een aanrijding veroorzaakt op de snelweg in Duitsland, waarbij ik achter op de auto voor mij ben gebotst. Hier is politie bij geweest en ik heb een soort borgsom moeten betalen. Ik heb daarna lang niets meer gehoord. Wat ik van internet heb begrepen, is het gebruikelijk dat je een anhorung toegestuurd krijgt waarin staat waarvan je verdacht wordt en waar je eventueel op kunt reageren. Dit heb ik nooit gehad. Ik heb nu wel een brief ontvangen waarin staat dat ik een boete moet betalen, waardoor ik ontslagen word van verdere rechtsvervolging. Is dit een normale gang van zaken? Is het normaal dat er geen brief gestuurd wordt waar je inhoudelijk kan reageren wat er is gebeurd en waar duidelijk in beschreven staat waar de politie je van verdenkt?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in maart 2015 een aanrijding veroorzaakt in Duitsland en vraagt of het klopt dat u geen eerste brief heeft ontvangen waarin wordt aangegeven waar u van verdacht wordt en de mogelijkheid te reageren. 

In deze brief wordt o.a. gevraagd de gegevens van de autobestuurder door te geven. In Duitsland gaan boetes namelijk naar de bestuurder en niet automatisch naar de eigenaar van de auto. In uw geval is de politie ter plaatse geweest en kon deze vaststellen wie de bestuurder van de auto was en een verklaring optekenen. Het vragenformulier wordt daarom niet meer naar u toegestuurd.