Ik ben de derde eigenaar van motorboot 'PushingPenguin'. Ik kan helaas geen factuur met BTW overleggen van de aankoop want ik heb mijn schip van een particulier gekocht. De Douane weigert daardoor een btw verklaring af te geven. Hoe los ik dit op?

Vraag gesteld door pushingpenguin op 29 juli 2015

Ik heb dit schi in 2007 aangeschaft. Bij aankoop hebben we wel een koopcontract opgesteld maar is geen factuur gemaakt. Het schip is altijd in Nederland geweest en is daar ook oorspronkelijk aangeschaft. Ik ken de vorige eigenaar en weet dat het schip daarvoor van iemand uit Leeuwarden is geweest. BTW facturen kunnen zij helaas niet (meer) overleggen. Het schip is van 1987. Voor schepen van voor 1985 hoeft men geen originele factuur te overleggen. Dat gaat voor mij dus net niet op.

Hoe kan ik een btw verklaring krijgen zonder alsnog btw te betalen? De btw is immers gewoon betaald alleen kan het niet worden aangetoond.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft geen factuur van een door u gekochte motorboot in 2007, waardoor u nu geen btw verklaring ontvangt. 

Helaas is onze afdeling watersportadvies per 1-12-2014 opgeheven. Voor het antwoord op uw vraag moeten wij u helaas doorverwijzen naar onze website: www.anwbwatersport.nl. Wellicht kan u het probleem nog voorleggen aan de Belastingdienst (Belastingdienst/Douane Roosendaal, Team Jachten  Vlissingen, Telefoon 088- 1575355)***

Reactie van pushingpenguin:

Dank voor uw vlotte antwoord. Uiteraard ben ik al bij de douane geweest anders had ik mijn vraag niet hier gesteld. Op ANWB Watersport is niets zinnigs hierover te vinden. Daarbij is het forum zo ver ik kan nagaan niet doorzoekbaar wat het vinden van een antwoord erg lastig maakt. Kortom, ik kan hier verder weinig mee. Jammer.