Boete bij invoer goederen Nieuw Zeeland

Vraag gesteld door Villata op 01 mei 2018

Bij aankomst in Nieuw Zeeland zijn bij mijn vrouw in haar rugtas resten van een kiwi vrucht gevonden. Uiteraard was zij zich hier niet van bewust. Door de plaatselijke douane werd ons een boete van NZD 400 (€ 240) opgelegd. We werden uiterst onvriendelijk en als criminelen behandeld. De rigide wetgeving in NZ houd geen rekening met de waardigheid van gasten in het overigens prachtige land. Mijn vrouw is in beroep gegaan en heeft na enkele maanden vernomen dat ook indien met nergens van bewust is deze 'voordelige' boete geldt. Wij achten deze handelswijze uitermate onterecht en buiten elke proportie. We kunnen verder in beroep maar dan moeten we naar Nieuw Zeeland. Graag verneem ik van u welke opties er zijn buiten genoemd beroep, klakkeloos betalen.
Het heeft een deel van onze vakantie ronduit verpest. Voor ons reden om dit land niet meer te bezoeken. Welke situatie ontstaat indien niet wordt betaald. Schenk het geld liever aan een goed doel.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft bij uw aankomst in Nieuw-Zeeland een onprettige ervaring met de douane gehad vanwege een stukje kiwivrucht in de bagage. U heeft daarvoor een boete gekregen en wilt nu weten wat u hiertegen kunt ondernemen.

Het is in Nieuw-Zeeland streng verboden om levensmiddelen in te voeren. Ook het kleinste stukje fruit valt onder het verbod. Dit algehele invoerverbod wordt strikt gehandhaafd, zoals u heeft ondervonden. Er wordt hoe dan ook een boete opgelegd, ook al heeft men onbewust gehandeld. In de hoogte van de boete is daar rekening mee gehouden. De boete voor opzettelijk invoeren is vele malen hoger.

Ik raad u aan om de boete te betalen en de zaak verder te laten rusten. Ik denk dat verder hoger beroep niets levert. Als u niet betaald, dan zal uiteindelijk een rechtszaak het gevolg zijn. Het is mij niet bekend in hoeverre u uiteindelijk in Nederland gedwongen kunt worden een boete uit Nieuw-Zeeland te betalen.
***

Reactie van Villata:

Dank voor uw reactie. Helaas brengt het me niet verder in het bepalen van mijn opties. Ik ben de onbeschofte handelswijze van de douane niet vergeten, ook niet de impact die e.e.a. heeft gehad op ons. Ik neem aan dat u kunt aangeven welke afspraken tussen NZ en NL gelden inzake dwang om te betalen. (zoals die bijv. binnen Europa gelden m.b.t. verkeerboetes)***

Reactie van Lisette Schreuder:

Over afspraken tussen Nieuw-Zeeland en Nederland inzake ten uitvoerlegging van buitenlandse vonnissen en/of boetes kan ik niets vinden. Ik kan u daar dus geen informatie over geven. Mogelijk kan het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag u hierbij behulpzaam zijn.

U zou ook een klacht over de behandeling die u ten deel is gevallen kunnen indienen bij de douane in Nieuw-Zeeland. Op de website van de Nieuw-Zeelandse douane vind u meer informatie.